Sari la conținut

Scandalul celor 8 milioane de concedii medicale. CNAS îi dă replica lui Ciolacu

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că la nivelul Guvernului şi în cadrul coaliţiei este în curs o analiză privind situaţia concediilor medicale, iar şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a prezentat astăzi un raport pe anul trecut, având în vedere că au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie activă de 6 milioane de persoane, datoria acumulată fiind de 6 miliarde de lei.

Potrivit CNAS, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical în termen de 90 de zile de când angajatul prezintă documentul respectiv la serviciu, după care curg alte termene de validare şi corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurări de sănătate.

Conform Raportului de activitate al CNAS pentru anul 2022, numărul certificatelor de concediu medical a fost asemănător cu cel din 2021, aproximativ 8,4 milioane.

În trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate, a transmis CNAS.

La 31 mai 2023, valoarea totală a indemnizaţiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.

„Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puţin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecţiunii. Totodată, această reglementare are şi rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc”, se explică în comunicatul citat.

CNAS aminteşte că a existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea, însă aceasta a fost respinsă.

„Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici” a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că au existat discuţii în coaliţie cu mult timp în urmă pe tema concediilor medicale, arătând că este o problemă de sistem, iar decizia care va fi luată în acest caz trebuie să aibă la bază o radiografie a întregului domeniu.

„Este un aspect pe care l-am discutat în coaliţie cu mult timp în urmă, nu a apărut acum. Din analiza pe care am făcut-o la vremea respectivă a rezultat foarte clar că este o problemă de sistem şi în felul acesta va trebui ca decizia care va fi luată în acest sens să aibă la bază o radiografie a întregului sistem, pentru că, într-adevăr, sunt sume foarte mari care trebuie plătite pe concediile medicale şi de la Ministerul Sănătăţii avem nevoie de această analiză şi concluziile cu măsurile şi propunerile aferente”, a afirmat Ciucă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel