Sari la conținut

Scandalul provocat de subraportarea cazurilor de deces covid-19. Există sau nu un grup de lucru? Declarații în contradictoriu

Demiterea lui Vlad Voiculescu a dat naștere unor dicuții publice privind raportea cazurilor provocate de infecția cu coronavirus. Ministrul demis al Sănătății susține că cifele nu sunt reale, pe când Guvernul Cîțu neagă orice atac din partea lui Voiculescu.

Contradicțiile nu se opresc aici. Ce doi oferă declarații contradictorii privind existența unui grup de lucru ce ar supraveghea aceste rapoarte.

Grupul de lucru care ar fi trebuit să verifice dacă există diferențe fundamentale între cifrele raportate de autorităţi şi cele reale, există doar pe hârtie, spune Andrei Baciu. Secretarul de stat susține că angajații din minister i-au răspuns în scris că nu au cunoștința de documentul fluturat pe Facebook de tabăra Dan Barna- Dacian Cioloş. În plus fiecare deces înregistrat în aplicație are ID unic iar datele nu mai pot fi modificate, anunță și STS.

Citeste si:

„Nu știu cine îl consiliază pe domnul Cîțu, dar îi îngroapă zilnic orice urmă de onorabilitate și îl îndeamnă să mintă,” a scris Liviu Iolu, pe Facebook.

 

Comisia de ancheta există doar pe hârtie, anunță Andrei Baciu, secretarul de stat căruia premierul i-a delegat atribuțiile de conducere a Ministerului Sănătății

„Din dispoziția premierului Florin Cîțu, am comunicat tuturor celor din conducerea Ministerului Sănătății să transmită două aspecte: actul normativ prin care a fost constituit un astfel de grup de lucru și un raport de activitate al acestui grup de lucru.Toți secretarii de stat ne-au răspuns în scris, așa cum am rugat, inclusiv secretarul general al Ministerului Sănătății, cu o singură excepție, au spus că nu au cunoștință de acest grup de lucru, dacă există, dacă este vreun document în acest sens”, a declarat Andrei Baciu.

Andrei Baciu subliniază faptul că a existat doar intenția constituirii unui astfel de grup de lucru, dar nu s-a concretizat.

„Pentru ca un act normativ să producă efecte în interiorul unei instituții, trebuie să fie instituțional, Să reprezinte instituția. Și anume să aibă avize. Aceste lucruri nu există!  Ministrul Sănătății poate să emită două chestiuni: ordine de ministru sau instrucțiuni. Nu poate să emită decizii”, a mai spus Baciu.

Florin Cîțu: acest lucru nu există

„Acest lucru nu există, deci nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze. Am verificat stenograma și nu există nicio informare în ședința de Guvern”, a spus și premierul Florin Cîțu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.