miercuri, decembrie 7, 2022

După cum sugerează și numele, boala hepatică legată de alcool (ARLD) este declanșată de consumul unor cantități mari din băutura populară, dar nesănătoasă – alcoolul. De-a lungul timpului, această afecțiune poate pune bazele unor probleme grave, cum ar fi leziuni hepatice în general ireversibile și cicatrici ale organului. Din fericire, un medic a împărtășit un semn de avertizare care ar putea indica că ARLD a început.

Te-ar mai interesa: Un nou medicament, speranţă în lupta cu Alzheimer...

Deși te bucuri de un pahar ocazional nu va declanșa boli hepatice legate de alcool, însă consumul excesiv de alcool nu va arăta aceeași bunătate față de ficatul tău.

Potrivit doctorului Deborah Lee de la Dr Fox Online Pharmacy, stadiile „incipiente” ale acestei afecțiuni ar putea să nu prezinte niciun simptom, dar un semn „precoce” ar putea fi scaunele acolice.

Scaunele acolice se caracterizează printr-un aspect de culoare argilosă din cauza lipsei de pigment biliar, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din Marea Britanie

Doctorul Lee a spus: „Scaunul tău este maro pentru că conține pigmentul biliar, bilirubină. Ficatul produce bilă care conține cantități mari de bilirubină.

Te-ar mai interesa: Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe test...

La o persoană sănătoasă, bila curge din canalul biliar în prima parte a intestinelor – duodenul – și este amestecată cu conținutul intestinal.

Dar în cazul bolilor alcoolice hepatice, consumul în exces de alcool a provocat inflamarea celulelor hepatice – aceasta se numește hepatită alcoolică.”

Această perturbare a funcției hepatice blochează bilei să curgă liber prin ficat.

Te-ar mai interesa: RUNE 7 decembrie. Noroc pe toate planurile pentru ...

Odată ce se întâmplă acest lucru, bilirubina trece din ficat în sânge, ceea ce face ca pielea și albul ochilor să devină gălbui – o afecțiune cunoscută sub numele de icter.

Cu toate acestea, pielea ta nu este singura care experimentează o schimbare de culoare, ci și scaunul tău.

Doctorul Lee a spus: „Deoarece bila nu ajunge în intestine, scaunele devin palide, de culoare chit sau pot să semene cu argila”.

Te-ar mai interesa: Îți place mâncarea picantă? Asta spune multe despr...

În timp ce scaunele acolice ar putea fi primul indiciu al leziunilor hepatice, culoarea scaunului nu este singurul semn al bolii hepatice.

Potrivit medicului, alte semne precoce includ:

  • Durere sau sensibilitate în partea dreaptă sus a abdomenului (peste ficat)
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Greaţă
  • Oboseală
  • Piele iritata
    S-ar putea să descoperi că te învinețești cu ușurință.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private