Sari la conținut

Scenariul verde reduce măsurile de restricție. Autoritățile au anunțat când vom renunța la masca de protecție!

Scenariul verde, în cadrul căruia tot mai multe orașe din România se bucură de o rată de incidență din ce în ce mai scăzută, aduce cu sine și o relaxare a măsurilor de restricție.

Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă insistent la prudență, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control.

Bucureștiul se numără printre orașele cu o rată de incidență sub 1,5 – motiv pentru care autoritățile sunt așteptate să vină cu un plan de relaxare a măsurilor în următoarele zile. Cu această ocazie, Prefectul Capitaliei, a anunțat și când vom renunța la masca de protecție: „Vom putea scăpa de măşti, abia după ce vom avea o bună parte de populație vaccinată, jumătate, sau peste 60%”

Alin Stoica: „Trebuie să privim cu un pic de prudenţă lucrurile”

„Am văzut că ieri s-a atins acest prag. Ieri a fost raportat un indice 1,49 la mie. Trebuie să privim cu un pic de prudenţă lucrurile şi să vedem dacă şi astăzi şi mâine dimineaţă se vor menţine aceşti indicatori sun 1,5. Dacă se va menţine, atunci putem să spunem că da, vom intra în scenariul verde şi mâine vom convoca Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

În această situaţie putem să vorbim despre trecerea în scenariul de funcţionare cu 50% din capacitate pentru sălile de spectacol, de cinematografe, pentru restaurante la interior. Am putea să vorbim despre spectacole de tip drive-in, dar şi despre spectacole în aer liber, cu maxim de 300 de spectatori.

Magazinele rămân deschise până la ora 21

Ieri a fost publicată hotărâre de Guvern prin care s-a prelungit starea de alertă, iar programul operatorilor economici este menţinut între aceleaşi ore pe care le avem şi astăzi, adică până la orele 21. Nu cred că ţine doar de rata de infectare, acum cred că ţine şi de rata de vaccinare şi sper ca în curând să vedem acele scenarii pe care Guvernul şi specialiştii le analizează în acest moment. Este acel comitet interministerial care se uită exact la lucrurile acestea şi în curând vor veni şi cu scenariile respective.

Prelungirea programelor pentru magazine, deocamdată, nu a intrat în discuţie. Pe scenariile actuale, nu putem vorbi despre asta, nici măcar la 1 la mie. Dacă există şi urmărirea indicatorului de vaccinare este foarte posibil ca Guvernul să dispună alte tipuri de măsuri şi alte scanarii, dar pe scenariile actuale, care sunt prevăzute în hotărârea care tocmai a fost publicată, nu avem un asfel de scenariu. Avem însă scenariul de la 1 mie, să intrăm pe scenariul verde la şcoli, adică toţii copiii să meargă fizic la şcoală

„Specialiştii se aşteaptă la o posibilă revenire/creștere uşoară a ratei de infectare”

Mi-aş dori să ajungem la o rată cât mai mică de infectare, însă acum, având în vedere că suntem la două săptămâni de la Paşte, specialiştii se aşteaptă la o posibilă revenire/creștere uşoară a ratei de infectare, mai degrabă decât la o scădere spre 1 la mie.

Chiar dacă ne dorim toți acest lucru, trebuie să fim un pic răbdători. Dacă se va ajunge la sub un caz la mia de locutori, toți copii vor merge fizic la școală.

Când vom putea scăpa de măştile de protecţie

Este un lucru pe care toți îl așteptăm. Dacă ne uităm și în alte locuri, unde rata de vaccinare este sus: Israel, Marea Britanie, cred că abia după ce vom avea o bună parte de populație vaccinată, jumătate, sau peste 60%”, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: