Sari la conținut

Schemă de tratament pentru Covid. Ce medicamente să aveți neapărat în casă

imunitate împotriva COVID

Schemă tratament Covid. În formele ușoare, Covid-19 poate fi tratat acasă, cu medicamente recomandate de medicul de familie. Pentru astfel de situații, e bine să aveți în casă anumite medicamente care pot fi eficiente pentru ameliorarea simptomelor. 

Cazurile ușoare de Covid-19 înseamnă prezența simptomelor precum:

  • febră (mai mică de 37,5 ° C),
  • stare generală de rău,
  • tuse,
  • dureri de gât,
  • congestie nazală,
  • cefalee,
  • mialgie,
  • diaree.

Pentru pacienții asimptomatici sau care au simptome ușoare, medicamentul la alegere rămâne paracetamol pentru simptomele febrile. Se trece la antiinflamatoare numai dacă situația pacientului începe să se înrăutățească.

Schemă tratament Covid

Vitaminele sunt, de asemenea, indicate în aceste situații. Cele mai eficiente sunt:

  • Zinc 220 mg pe zi
  • Vitamina D3 2000 unitati pe zi
  • Vitamina C 1 gram pe zi

Cortizonul trebuie administrat numai în caz de urgență pentru a evita atacul sistemului imunitar al pacientului. Este recomandat să se mențină o hidratare și o nutriție adecvate și să nu se modifice terapiile cronice pentru alte patologii (de exemplu, terapiile antihipertensive sau anticoagulante), deoarece acest lucru ar risca să provoace agravarea afecțiunilor preexistente.

Corticosteroizii trebuie utilizați la pacienții a căror situație nu se îmbunătățește în 72 de ore, mai ales dacă există o agravare a parametrilor de oxigen. Heparina trebuie utilizată numai la subiecții imobilizați din cauza infecției.

”Dacă nu au contraindicatii si numai sub suprevegherea medicului sunt tratati cu Heparina subcutanata sau Eliquis să se prevină microcheagurile de sânge care se formează în țesutul pacienților cu această infectie. Dacă nu se pot folosi aceste două medicamente, se poate utiliza Aspirina 150 mh pe zi. Toate aceste tratamente la pacientii cu oxigenare normala se folosesc pentru 10 zile”, a explicat medicul infecționist Ion Alexie, din Las Vegas.

Ar trebui să fie administrată hidroxiclorochina?

Autoritatea medicamentului din Italia (AIFA) a suspendat autorizația de utilizare a hidroxiclorochinei pe baza studiilor științifice și în conformitate cu recomandările liniilor directoare internaționale. Nu numai că, potrivit agenției italiene pentru medicamente, absența oricărui beneficiu clinic asociat tratamentului în cauză a fost dovedită. Dimpotrivă, efectele secundare grave și potențial letale pentru pacient au fost găsite în cadrul clinic.

Dexametazona 6mg pe zi timp de 10 zile este singurul medicament care a fost dovedit pina acum sa scada mortalitatea.
Remdesivir (sau alt antiviral daca nu exista Remdesivir) se folosește, de asemenea, pentru tratarea infecției cu noul coronavirus.
Antibioticele

Antibioticele, de regulă, trebuie evitate, cu excepția prezenței unei persistențe a febrei timp de peste 72 de ore sau când este suspectată și prezența unei infecții bacteriene. Doxiciclina 100 mg din 12 in 12 ore pentru 7-10 zile se foloseste impreuna cu Ceftriaxona (sau Cepfodoxima)  la pacientii care au sau sunt suspectati de pneumonie bacteriana.

Foarte important e să aveți în casă, în afară de termometru, un pulsoximetru care măsoară saturația de oxigen din sânge. Dacă aceasta scade sub 93, sunați urgent la 112!

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: