Sari la conținut

Schimbare în sistemul de sănătate. Se poate deconta doar un singur serviciu de același tip pe zi

Medici scris urat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Retete cu scris indescifrabil

Din cuprinsul articolului

Schimbare majoră în sistemul de sănătate. Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță o schimbare importantă. Medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient.

„Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/ terapii pentru un CNP/zi”, se arată în proiectul de act normativ.

CNAS dă ca exemplu un pacient care se prezintă la o consultație în ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog. Acesta efectuează consultația și, dacă apreciază necesar, îi poate efectua unul sau mai multe servicii. De exemplu, efectuează un EKG și/sau măsoară indicele de presiune gleznă/braț.

Consultația și serviciile efectuate se raportează de medic în vederea decontării. Pacientul respectiv se poate prezenta în aceeași zi și la o altă specialitate medicală din ambulatoriu, de exemplu la dermatologie.

Medicul dermatolog îi acordă consultația și, dacă apreciază necesar, îi efectuează și servicii, cum ar fi, de pildă, testul cutanat cu agenți fizici și/sau examinarea cu lampă Wood. Medicul dermatolog raportează în vederea decontării consultația și serviciile efectuate.

„Prin urmare, din exemplul de mai sus, este evident că nu există o îngrădire, o limitare a decontării serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului”, arată reprezentanții CNAS, citat de Antena 3.

Se reduce numărul de servicii medicale

Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient, cum ar fi două EKG-uri pentru același pacient în aceeași zi.

Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților, precizează Ministerul Sănătății.

„Referitor la informațiile apărute în presă privind noul contract cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ce ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, facem următoarea precizare: Ministerul Sănătății rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților.
Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituții a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiștii CNAS”, transmite Ministerul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel