Sari la conținut

Schimbare la legea pensiilor. Te poți întoarce la muncă, fără să-ți pierzi pensia

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Schimbare la legea pensiilor. Te poți întoarce la muncă, fără să-ți pierzi pensia. Află când  va intra în vigoare actul normativ. Ministrul muncii vine cu explicații.

Schimbare la legea pensiilor. O modificare importantă adusă de noua lege a pensiilor este că persoanele beneficiare de pensie de invaliditate pot acum să lucreze în ciuda condițiilor lor de sănătate. Actul normativ va intra în vigoare din toamnă.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a venit cu un exemplu concret în acest sens.

Schimbare în legislație redefinește gradele de invaliditate

Aceasta a oferit, drept model, cazul unei persoane care se deplasează într-un scaun cu rotile. Ea poate fi un programator sau un specialist în IT foarte talentat. Legea pensiilor îi oferă șansa să-și valorifice aceste abilități fără a pierde pensia de invaliditate.

Schimbare în legislație redefinește gradele de invaliditate

Această schimbare în legislație redefinește gradele de invaliditate. Se facilitează, astfel, participarea activă a acestor persoane pe piața muncii. Lor le este permis să cumuleze veniturile generate din activitățile profesionale cu pensia de invaliditate.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu
Sursă foto: Ministerul Muncii

„Adică, dacă avem de exemplu o persoană care în acest moment are afectată capacitatea de muncă și să spunem că este în scaun cu rotile, acesta poate să fie un programator, un IT-ist foarte bun.

Îi dăm posibilitatea să lucreze dacă acesta dorește. Dar nu pierde pensia de invaliditate”, a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, la Antena 3 CNN.

Trei grade distincte cuprinse în Legea pensiilor

În conformitate cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea este clasificată în trei grade distincte:

  • Gradul I de invaliditate se caracterizează prin deficiență funcțională gravă și pierderea capacității de autoservire.
  • Gradul II de invaliditate se manifestă prin deficiență funcțională accentuată, cu păstrarea parțială a capacității de autoservire.
  • Gradul III de invaliditate se definește prin deficiență funcțională medie, cu păstrarea capacității de autoservire.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel