Sari la conținut

Schimbarea de calcul care aduce mai mulți bani la pensie. Anunț de ultim moment

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Schimbarea de calcul care aduce mai mulți bani la pensie. Se va ajusta formula de calcul a impozitului pe pensie, conducând la o creștere a veniturilor pensionarilor. Premierul Ciolacu a făcut acest anunț, menționând că se va modifica pragul de impozitare.

Este o veste excelentă pentru pensionari, deoarece începând cu 1 septembrie, aproximativ 3.500.000 de pensii vor beneficia de majorări conform noilor calcule realizate de Ministerul Muncii și Casa de Pensii. Celelalte 2.000.000 de pensii vor rămâne la nivelul actual.

Începând cu 1 septembrie, se va produce o modificare semnificativă. Pragul de impozitare al pensiilor va fi majorat, ceea ce înseamnă că pensionarii vor avea mai mulți bani disponibili în buzunar.

În prezent, impozitul pe pensie este de 10% din suma care depășește pensia de 2.000 de lei. Să luăm un exemplu simplu: dacă pensia ta este de 3.000 de lei, impozitul plătit va fi 10% din diferența dintre 3.000 de lei și 2.000 de lei, adică 100 de lei impozit.

Premierul Ciolacu a sugerat că pragul de impozitare al pensiilor va fi majorat, posibil până la 3.000 de lei.

Schimbarea de calcul care aduce mai mulți bani la pensie

„Nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu la Realitatea TV.

Procedura de calcul a impozitului pe pensie este destul de simplă. Să presupunem că ai o pensie de 2.500 de lei lunar. În acest caz, impozitul plătit va fi de 50 de lei.

Dacă pensia ta este de 3.000 de lei lunar, impozitul pe care va trebui să-l plătești va fi de 100 de lei.

Pe de altă parte, dacă ai o pensie de 4.000 de lei lunar, impozitul pe care îl vei achita va fi de 200 de lei.

Este important de menționat că această reglementare fiscală se aplică pensiilor care depășesc pragul stabilit pentru impozitare.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel