Sari la conținut

Mare sărbătoare pe 6 august! Cât sunt de importante tradițiile acestei zile însemnate cu cruce roșie în Postul Sfintei Marii

Schimbarea la Față, sărbătoare cu importante semnificații. În data de 6 august, mare sărbătoare creștină este însemnată în calendar cu cruce roșie. Deși Postul Sfintei Marii a început, de sărbătorile cu cruce roșie, creștinilor le este permis consumul de pește.

Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos este unul din cele 12 praznice împărătești.

Semnificația este momentul de pe muntele Tabor, când Iisus și-a convins ucenicii că el era cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre Patima si Moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta, potrivit site-ului http://bisericasfintiitreiierarhi.md.

Aceasta sarbatoare este praznuita pe data de 6 august si este privita si ca inceputul toamnei, aceasta zi fiind socotita zi de hotar pentru vara. Din aceasta zi vremea incepe sa se schimbe si sa se raceasca. Schimbarea la Fata mai este numita in popor si Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavona, “obrejenie” semnificand transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavona, de la verbul popular „a probazi”, semnificand a ocari sau a certa. Daca denumirea in limba greaca a sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar in limba slavona Preobrajenie, Sfantul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Infrumusetare a lui Hristos.

 Obiceiuri, datini, traditii si superstitii legate de Schimbarea la Fata

In satele romanesti inca se mai patreaza viu spiritul acestei sarbatori. De ea sunt legate o serie intreaga de obiceiuri, datini, traditii si superstitii.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile cand cerurile se deschid, iar cei alesi de Dumnezeu pot vedea Portile Raiului. Cei care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara, iar copiii ce ii vor naste vor fi sanatosi. Fetele nu-i bine sa se spele in aceasta zi pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.

Biserica a randuit ca de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.

In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.

In aceasta perioada sa sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. De asemenea, viii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti in nefiinta si sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel