Sari la conținut

Schimbări neobișnuite care apar pe mâini și care ar putea fi semnul unei stări comune, dar mortale

colesterol rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semne de alarmă ale colesterolului crescut

O afecțiune periculoasă care de obicei nu are simptome creează „semne vizibile” pe mâini. Singurul mod prin care poți ști că ai colesterolul ridicat este să faci un test rapid, dar experții au spus că există un semn al acestei afecțiuni care se vede pe mâinile tale.

Această afecțiune nu are de obicei simptome și necesită un test pentru un diagnostic confirmat – dar unii oameni pot observa modificări la nivelul mâinilor, gleznelor sau ochilor.

Wales Online raportează că colesterolul ridicat poate însemna că aveți artere înguste – ceea ce poate duce la cheaguri de sânge, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

ACESTE schimbări care apar pe mâini indică o afecțiune comună

Potrivit British Heart Foundation (BHF), un efect secundar al colesterolului ridicat poate apărea pe mâinile unei persoane. 

„De obicei, nu există simptome de colesterol ridicat. Dar dacă este lăsat netratat, poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral. Este adesea un factor de risc ascuns, ceea ce înseamnă că se poate întâmpla fără ca noi să știm până nu este prea târziu. De aceea este atât de important să-ți verifici nivelul de colesterol.”

Cu toate acestea, dacă aveți hipercolesterolemie familială, este posibil să aveți „semne vizibile”, care includ o afecțiune numită xantomat de tendon, care poate determina formarea de noduli pe degete.

Hipercolesterolemia familială este o boală genetică caracterizată prin niveluri serice ale colesterolului rău, LDL-colesterolului mult crescute, deoarece ficatul nu îl poate metaboliza.

  • Un xantom este o leziune a pielii cauzată de acumularea de grăsime sub piele. Acestea pot apărea netede și au o culoare normală a pielii și pot apărea și pe tendonul lui Ahile.

Xantoamele de tendon (xantomul tendinos) sunt noduli subcutanați care se extind lent, care se găsesc, de obicei, atașați tendonului lui Ahile sau tendoanelor peste deget. Sunt netede, ferme la palpare și mobile. Culoarea pielii de deasupra este normală, potrivit Derm Net.

„Xantoamele de tendon sunt cel mai frecvent asociate cu hipercolesterolemia familială, dar pot fi observate și în xantomatoza cerebrotendinoasă și sitosterolemia”.

  • Alte semne vizibile ale colesterolului ridicat includ xantelasmele din jurul ochilor. Acestea vor fi bucăți mici, galbene de colesterol în apropierea colțului interior al ochilor. Dacă observați că aveți xantelasme, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie. Ar putea efectua un test pentru a vă verifica nivelul de colesterol.

Modificări ale stilului de viață

Există, de asemenea, unele modificări ale stilului de viață pe care le puteți face și care vă vor scădea colesterolul. Acestea includ:

  • Reducerea consumului de grăsimi saturate
  • Mai mult exercițiu
  • Renunțarea la fumat
  • Reducerea consumului de alcool

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel