Sari la conținut

Cel mai toxic medicament pentru ficat: Poate apărea otrăvire acută

medicament toxic pentru ficat
Sursă foto: arhivă Doctorul zilei
cat de periculoase sunt medicamentele pentru ficat

Medic: Pastila pe care o luăm cu toții este cea mai dăunătoare pentru ficat

Potrivit unui medic, un medicament fără prescripție medicală, pe care îl luăm cu toții, este dăunătoare pentru ficat.

Cea mai dăunătoare pastilă pentru ficat

„Paracetamolul este pe primul loc în lume între cauzele leziunilor toxice (medicamentale) ale ficatului. Este cel mai popular antipiretic și analgezic din lume. Dar poate fi luat doar în doză terapeutică!”, subliniază dr. Miasnikov.

„Adica este extrem de important sa respectati in mod exact indicatiile medicului, fara a depasi doza maxima admisa, precum si sa luati preparatul numai dupa prescriptia medicului. Dar, din pacate, multe persoane isi prescriu antipiretice.

Doza maxima admisa

Paracetamol
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Doza de paracetamol pentru adulți

„4 grame pe zi. Dacă există factori de risc: consumul de alcool, combinație cu alte medicamente hepatotoxice (de exemplu, metotrexat pentru artrita reumatoidă), alte boli hepatice, atunci doza sigură este redusă la trei grame pe zi pe zi. zi (adică puteți lua maximum trei comprimate de 1000 mg pe zi)”, explică dr.Myasnikov.

Doza la copii

„La copii, doza maximă admisă este, desigur, mult mai mică și se calculează în funcție de greutate. Sugarii, copiii și adolescenții pot lua 10 până la 15 mg/kg la fiecare 4 până la 6 ore după nevoie, dar nu iau mai mult de cinci ori pentru o perioada de 24 de ore.

Doza zilnica maxima este de 75 mg pe kg de greutate corporala a copilului”, ne sfatuieste medicul.

Rata mortalității în cazurile de abuz

„Conform statisticilor, rata mortalității în cazurile de abuz de paracetamol ajunge la 30%, iar 50% dintre acești pacienți pot fi salvați doar printr-un transplant de ficat – aceasta este singura lor șansă de a supraviețui”, notează expertul.

Specialistul mai amintește că paracetamolul este inclus ca principal ingredient activ în multe alte medicamente.

„Prin urmare, dacă o persoană ia două astfel de medicamente, fără a ajusta doza, poate apărea otrăvire acută”, spune dr. Myasnikov.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel