Categories: Spitale de stat

Screening de cancer de col uterin: Cum se pot afilia medicii de familie și ONG-urile. Care sunt avantajele pentru femei de la prevenție, la diagnosticare și tratament

Din cuprinsul articolului

Screening de cancer de col uterin: Cum se pot afilia medicii de familie și ONG-urile. Care sunt avantajele pentru femei, atât pe partea de prevenție, cât și…

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a lansat procedura de afiliere pentru Centrele de informare şi consiliere din regiunea Centru, pentru derularea Proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”.

Cabinetele de asistenţă medicală primară (medicină de familie), cabinete medicale de specialitate obstetrică-ginecologie din structura unităţii sanitare cu paturi care a organizat o reţea de screening, cabinete de planificare familială, unităţi mobile ale unităţilor sanitare care au organizat o reţea de

screening şi ONG-uri pot deveni Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul țintă, pentru a furniza servicii medicale specifice de informare şi consiliere referitoare la măsurile de

prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea HPV sau Babeş-Papanicolaou, precum şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.

Toate informaţiile despre procedura de afiliere, criteriile de eligibilitate, documentele necesare, calendarul de afiliere se găsesc pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pot fi accesate dând clic pe acest link: https://www.spitalmures.ro/anunturi/anunt-afiliere-centre-de-informare-si-consiliere-din-regiunea-centru-in-cadrul-proiectului-pocu-138603/

“Obiectivul acestui proiect este creşterea, fără nicio discriminare, a accesului la servicii medicale orientate către prevenţie a tuturor femeilor din grupul ţintă, din regiunea Centru.

Pentru atingerea acestui obiectiv, invit alături de noi în proiect toate structurile care prin activităţile lor ajung la femeile din grupul ţintă, adică ONG-uri, medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială.

Împreună putem să prevenim această maladie care afectează tot mai multe femei tinere”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Cine poate beneficia

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

  1. femei cu vârsta cuprinsă între:
  2. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;
    1. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.
    2. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde își desfasoară detenția si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

    Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

    • Persoane sărace;
    • Lucrători pe cont propriu in agricultura
    • Persoane din mediul rural;
    • Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
    • Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
    • Persoane fără adăpost
    • Cetățeni români aparținând minorității rome;
    • Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
    • Femei care au copii cu dizabilități;
    • Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
    • Victime ale traficului de ființe umane.DE URGENȚĂ TG-MUREȘ

    Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Recent Posts

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

7 minute ago

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…

37 de minute ago

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…

o oră ago

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Ce trebuie să conțină

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Atunci când te pregătești să pleci în vacanță,…

2 ore ago

Atenționare cibernetică! Aveți grijă când faceți cumpărături online pentru sărbători

Atenționare cibernetică!  Fiţi atenţi când faceţi cumpărături online în timpul sărbătorilor, atrage atenţia Directoratul Naţional pentru…

2 ore ago

Ouă de Paște vopsite natural. Doar așa vei obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși

Vopseaua din comerț pentru ouăle de Paște poate fi periculoasă pentru organism deoarece conține aditivi…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic