vineri, august 12, 2022

Criza actuală din România ucide zilnic sute de oameni, iar specialiștii atrag atenția că ne îndreptăm cu repeziciune spre decesul a mii de oameni pe zi. Un factor important în aceste evenimente nefaste îl joacă însăși criza guvernamentală pe care o traversăm. Medici şi cercetători români din ţară şi din diaspora fac apel la politicieni să pună punct crizei guvernamentale, să depolitizeze deciziile medicale şi să colaboreze în slujba oamenilor.

Te-ar mai interesa: BILIC: De ce să alegem chipsuri din cartofi în loc...

România se confruntă cu probleme de sănătate publică de o gravitate majoră. Sistemul de sănătate e aproape de colaps, medicii sunt epuizaţi şi sute de români sunt răpuşi zilnic de Covid 19”, se arată în scrisoarea deschisă a profesioniştilor din Reţeaua de Solidaritate către clasa politică din România.

„Suntem un grup de profesionişti români din Reţeaua de Solidaritate – iniţiativa transfrontalieră ce reuneşte medici şi cercetători români din ţară şi din diaspora. De la începutul pandemiei de Covid 19, colaborăm şi întreţinem un permanent schimb de informaţii medicale şi de cercetare medicală între doctori, dar şi cu presa şi cu autorităţile publice din România. Deşi ne despart mii de km, urmărim atent situaţia din ţară, iar modul în care e gestionată criza medicală ne îngrijorează şi ne alertează, motiv pentru care facem un apel public urgent către preşedintele României, către toţi politicienii, către autorităţi şi către mass-media din România. Vă chemăm la colaborare, solidaritate naţională şi intervenţie rapidă în dezastrul pe care-l traversăm”, arată aceştia.

Te-ar mai interesa: Aplicație care te răsplătește să faci sport: Când ...

Medicii îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, deputaților și senatorilor ca în aceste zile greu încercate de țara noastră să renunțe la deciziile populiste și să își asume statutul pentru care poporul i-a mandatat. Medicii fac apel la acțiuni responsabile și bazate pe bună credință, ce implică inclusiv sfârșitul crizei guvernamentale pe care o traversăm, criză  „care produce haos decizional, inclusiv în domeniul sanitar. Această stare de fapt, care poate fi redresată prin voinţa Dvs. politică, ucide oameni zilnic”.

Te-ar mai interesa: Dr. Vasi Rădulescu: Ce expresii să folosim la medi...

Medicii mai cer să fie prioritizate opiniile specialiştilor: „să dispuneţi chiar azi un pachet de măsuri epidemiologice urgente, care să includă măsuri de carantinare pentru limitarea contactului social şi pentru scăderea presiunii pe spitalele româneşti. Fiţi conştienţi că orice întârzieri bazate pe obiective populiste aruncă România într-o situaţie tot mai gravă care nu va face decât să crească numărul de vieţi pierdute!”.

Te-ar mai interesa: Oana și Viorel Lis la capătul puterilor: „Să fii c...

„Vă rugăm să luaţi măsuri care să stimuleze solidaritatea şi colaborarea dintre medici, emiţând un act normativ care să faciliteze alăturarea unei părţi din personalul medical din alte specialităţi, colegilor lor din secţiile Covid, în tratarea pacienţilor infectaţi. Conectarea tuturor vectorilor de imagine, inclusiv cultele şi alinierea pe un mesaj public comun pro vaccinare. Vaccinarea nu e doar o măsură de protecţie personală, ci o măsură de sănătate publică. Vă rugăm să deconectaţi cât mai rapid deciziile medicale epidemiologice de decizia politică, prin instituirea rapidă a unui grup de experţi cu susţinere ministerială, dar neafiliaţi politic, care să poată coordona independent gestionarea vaccinării, care să poată emite decizii sanitare esenţiale, fără amestecul sau controlul factorului politic. Acest grup de experţi trebuie să reunească şi specialişti în comunicarea medicală, responsabili de conectarea unor părţi relevante din societate, şi care să fie capabili să realizeze inclusiv un dialog real cu reprezentanţii cultelor”, se arată în scrisoarea deschisă.

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private