Sari la conținut

Se dau 15.000 de lei de la stat pentru aceste categorii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Se dau bani de la stat. Statul oferă ajutoare financiare pentru cuplurile care doresc să aibă copii. În România, numărul nașterilor este în scădere, conform datelor de la Institutul Național de Statistică.

Pentru a sprijini tinerele familii, Ministerul Familiei a lansat un program de fertilizare in vitro. Fiecare cuplu poate primi până la 15.000 de lei per încercare, având dreptul la trei încercări. Iată care sunt condițiile necesare.

Ajutor financiar pentru cuplurile care vor să aibă copii Conform datelor INS, numărul nașterilor este în scădere continuă. Statisticile arată o situație alarmantă: în 2020, s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimul secol, iar în 2023, numărul nașterilor a fost cel mai redus din ultimii 146 de ani, de când se fac măsurători.

Procentajul femeilor în vârstă fertilă va continua să scadă. Conform datelor INS, în martie 2024, am înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimul deceniu.

Din această cauză, guvernul român va oferi un sprijin financiar de până la 15.000 de lei pe beneficiar. Această finanțare face parte dintr-un program esențial de fertilizare in vitro. Cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate și își doresc să aibă copii vor primi un stimulent financiar din partea statului.

Se dau bani de la stat. Cine poate beneficia de ajutorul financiar

Cuplurile care se confruntă cu dificultăți de fertilitate și își doresc un copil au un motiv de bucurie. Guvernul român va acorda un sprijin financiar de 15.000 de lei, distribuit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei pentru costurile tratamentului medicamentos și un voucher de 10.000 de lei pentru costurile procedurilor medicale.

De asemenea, mamele tinere din medii defavorizate vor primi asistență financiară. Aproximativ 15.000 de mame vor beneficia de un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei, pe care îl pot utiliza pentru achiziționarea elementelor necesare pentru trusoul nou-născutului în primele trei luni de viață.

Începând cu 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii Indicatorului Social de Referință (ISR) au fost majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament și prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. Indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități a crescut de la 419 lei la 462 de lei pentru handicap grav (70% din ISR) și la 350 de lei pentru handicap accentuat (de la 317 lei).

Guvernul promite alocări financiare mai mari pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinții care au obținut venituri supuse impozitului pe venit conform Codului Fiscal timp de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului vor beneficia de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități). Indemnizația acordată va fi de 85% din media veniturilor nete lunare realizate în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. De la 1 martie, indemnizația a crescut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl pot depune dosarul pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare având opțiunea de a sta acasă în concediu de creștere.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel