Sari la conținut

Fertilizarea in vitro (FIV) – de câte ori poți repeta această procedură?

Sursă foto: arhiva Doctotul Zilei
Fertilizarea in vitro este o metodă avansată de tratament pentru cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe un copil.

Fertilizarea in vitro este o metodă avansată de tratament pentru cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe un copil. Fertilizarea in vitro a reprezentat un adevărat miracol pentru numeroase femei care au luptat cu infertilitatea. Cu toate acestea, dacă primul ciclu FIV nu aduce succesul dorit, câte cicluri de FIV ar trebui încercate?Răspunsul ni-l va oferi dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducerea umană asistată.

Evaluarea numărului de cicluri FIV depinde de fiecare cuplu

Numărul de proceduri FIV pe care o femeie le poate face depinde de factori individuali și medicali.

În multe cazuri, se poate efectua mai mult de o procedură FIV dacă cea anterioara nu a dus la o sarcină. Înainte de a începe o nouă stimulare pentru o altă procedură de FIV, se recomandă reevaluarea cazului și efectuarea unor investigații suplimentare, tocmai pentru aîncerca să găsim cauza eșecului de implantare. Bineînțeles,este important să se ia în considerare sănătatea generală a pacientei și recomandările medicului specialist în fertilitate.

Medicii nu pot oferi garanții asupra reușitei unui ciclu FIV. Rata de sarcină este strâns legată de vârsta femeii și de calitatea ovocitelor, însă și de alți factori individuali cum ar fi: calitatea spermatozoizilor, modificările cavitîții uterine (polipi endometriali, fibroame, sinechii, infecții cronice) sau alte afecțiuni endocrinologice (diabet, tiroidită, sindrom de ovar micropolichistic).

Decizia privind numărul de cicluri de FIV aparține exclusiv cuplului și specialiștilor în infertilitate. Ca și recomandare, dacă după 3 cicluri de FIV complete, cu transferul tuturor embrionilor obținuți,pacienta nu rămâne însărcinată, atunci se poate recomanda o noua procedură de FIV cu ovocite sau spermă donată. Acest lucru se v-a întâmplaîn cazul în care se consideră că procedurile cu celule reproductive proprii au șanse minime de succes”, spune dr. Carmen Ianionescu, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată.

Sursă foto: arhiva personală Dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-ginecologie

Cine se încadrează pentru Fertilizarea in vitro:

Fertilizarea in vitro este recomandată cuplurilor sau persoanelor care se confruntă cu anumite probleme de fertilitate, cum ar fi:

  • Obstrucția ambelor trompe uterine
  • Calitatea scăzută a spermatozoizilor
  • Endometrioză
  • Anomalii ovulatorii – sindrom de ovar micropolichistic
  • Vârstă înaintată a femeii
  • Infertilitate idiopatică
  • FIV poate fi o opțiune și pentru femeile care au încercat alte metode de tratament fără succes sau pentru cei care doresc să evite transmiterea unor boli genetice grave

Etapele unui ciclu FIV

Un ciclu FIV implică mai multe etape, fiecare având rolul său crucial în procesul de reproducere asistată. Dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată, ne explică detaliat fiecare etapă a procedurii FIV:

  1. Stimularea ovariană:

Această etapă implică administrarea de medicamente injectabile,pentru a stimula creșterea foliculilor ovarieni și pentru a produce mai multe ovocite mature. Acest proces este monitorizat cu atenție prin ecografii și analize de sângehormonale.

  1. Recoltarea ovocitelor:

Ovocitele mature sunt colectate prin procedura de aspirație foliculară, efectuată ecoghidat transvaginal sub anestezie. Medicul utilizează un ac subțire pentru a punctiona transvaginal foliculii ovarieni si pentru a aspira lichidul folicular, in care se vor gasi  ovocitele.

  1. Colectarea spermei:

În același timp, sperma este colectată de la partener (sau dacă se utilizează sperma de la  donator anoni, aceasta va fi devitrificată) și pregătită pentru a fi utilizată în procesul de fertilizare.

  1. Fertilizarea:

Ovocitele sunt apoi fertilizate în laborator, fie prin metoda convențională (fertilizarea in vitro standard), fie prin injecția intracitoplasmatică a unui spermatozoid (ICSI), în cazul în care există probleme cu motilitatea, morfologia spermatozoizilor sau în cazul eșecurilor de fertilizarea anterioare.

  1. Dezvoltarea embrionilor:

Ovocitele fertilizate se dezvoltă în embrioni în mediul de cultură prin multiplicarea numărului de celule. Echipa medicală monitorizează evoluția embrionilor pentru a-i selecta pe cei mai sănătoși pentru transfer.

  1. Transferul embrionilor:

Embrionii selectați sunt transferați în uter prin intermediul unui cateter special. Acest proces este nedureros și nu necesită anestezie.

  1. Monitorizarea și confirmarea sarcinii:

După transferul embrionilor, pacienta urmeaza un tratament de susținere a unei posibile sarcini, iar la 10 zile de la embriotransferun test de sarcină din sânge (betaHCG) va confirma dacă procedura a fost un succes.

Fertilizarea in vitro este o tehnică complexă care oferă o șansă reală de a deveni părinți pentru cuplurile cu dificultăți de concepție. De la stimularea ovariană la transferul embrionilor, fiecare etapă joacă un rol esențial în realizarea acestui vis. Consultarea unui medic specialist în fertilitate și o discuție deschisă cu echipa medicală pot ajuta cuplurile să ia decizii informate și să își îndeplinească visul de a avea un copil.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel