Sari la conținut

Se dau bani de la Stat pentru încălzirea locuinței. Ce români beneficiază și documentele necesare

Foto: arhiva doctorulzilei.ro
Blocuri fără căldură și apă caldă în decembrie 2024

Din cuprinsul articolului

Se dau bani de la Stat pentru încălzirea locuinței. Încă din anul 2021, românii pot beneficia de ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece. Doritorii trebuie să depună cererile până la data de 15 octombrie.

Românii ce pot primi ajutor de încălzire în perioada rece a anului 2022-2023 sunt cei ce au o familie în care veniturile nete lunare să fie mai mici de 1.386
de lei pe fiecare membru, iar în cazul persoanelor singure, venitul net lunar trebuie să fie maxim 2.053 de lei.
Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

Ajutorul pentru încăzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Până la data de 15 octombrie, cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu.

Consumatorii vulnerabili ce îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe parcursul sezonului rece vor depinde de dispozițiile primarului după cum urmează:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20; începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Cât e ajutorul pentru încălzire

Ajutorul pentru încălzire este diferit în funcție de venitul pe care beneficiarii l-au trecut în declarația pe propria răspundere, astfel:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:

  • 250 lei/ lună, pentru gaze naturale;
  • 500 lei/ lună, pentru energie electrică;
  • 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel