luni, august 2, 2021

Oamenii de știință care investighează originile pandemiei de coronavirus ar putea lucra cu eșantioane greșite, deoarece unele eșantioane timpurii ale virusului prezentate de un cercetător chinez au fost

șterse dintr-o bază de date comună, spune un expert în evoluția virușilor, conform CNN.

Jesse Bloom, cercetător la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, a declarat că a găsit secvențe genetice preluate din cazurile timpurii de coronavirus din China, care au fost șterse dintr-o bază de date a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA. Examinarea arată că unele dintre primele cazuri din orașul chinez Wuhan sunt diferite, genetic, de variantele care s-au răspândit în cele din urmă pentru a provoca pandemia.

Secvențele în sine continuă dezbaterea  cu privire la faptul dacă virusul s-a răspândit în mod

natural de la animale la oameni sau a fost rezultatul unei scurgeri de laborator, a declarat Bloom pentru CNN.

Dar el a spus că analiza sa arată că probele folosite pentru a investiga originile pandemiei Covid-19 s-ar putea să nu fie complete.

„Recuperez fișierele șterse din Google Cloud și reconstruiesc secvențe parțiale de 13 virusuri epidemice timpurii”, a scris Bloom, care contribuie la eforturile de urmărire a modificărilor genetice ale coronavirusului, într-o lucrare pre-tipărită postată pe bioRxiv.

NIH a confirmat că secvențele au fost eliminate în iunie 2020 la cererea investigatorului

care le-a depus inițial în martie 2020 și a spus că este o practică standard să permită acest lucru. Geneticienii au împărtășit informații în baze de date ca aceasta încă de la începutul pandemiei.

Organizația Mondială a Sănătății a condus o anchetă pentru a găsi originile coronavirusului și a publicat un raport în martie, spunând că cel mai probabil virusul provine de la un animal și a fost transmis oamenilor, așa cum au făcut și alte coronavirusuri. Conform raportului, posibilitatea ca virusul să fi fost proiectat în laborator este prea puțin probabilă.

Dar OMS a fost criticată

pentru acceptarea dovezilor din China, iar administrația președintelui Joe Biden a solicitat din nou analiza originei virusului.

“Suntem conștienți de acest raport și, așa cum am întrebat în repetate rânduri, sperăm că toate datele privind cazurile timpurii vor fi puse la dispoziție”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jašarević.

Ultimele stiri

Parteneri