Sari la conținut

Se ia sau nu hepatita de la dentist? Informare de ultim moment

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Hepatita. Membrii Patronatului Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară (PSSITD), transmit punctul lor de vedere prin care atrag atenția asupra propagării nefondate în spațiul public a afirmațiilor cu privire la modalitatea de transmitere a hepatitei (tip B și tip C) către pacienți ca pretinsă consecință a intervențiilor stomatologice prin folosirea instrumentarului chirurgical specific.

”Atragem atenția asupra faptului că medicii stomatologi cu practică privată din România se supun unor măsuri de protecție sanitară și de dezinfecție, fără precedent. Acestea erau în vigoare încă dinainte de anul 2020 – anul declanșării infecției cu SARS-CoV2- au fost sporite pe durata pandemiei și sunt menținute în continuare, în beneficiul direct al pacienților,” se arată într-un comunicat.

Suspiciuni nefondate asupra răspândirii SARS-CoV-2 în cabinete

După încheierea perioadei de lock-down, activitatea a fost reluată cu respectarea tuturor normelor de Prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV2, asigurând servicii medicale stomatologice populației în condiții de securitate epidemiologică maximă.

Suspiciunile asupra răspândirii SARS-CoV2 în cabinetele stomatologice s-au dovedit nefondate, iar de la reluarea activității nu există dovezi de creștere a numărului de infectări la cei care au apelat la serviciile cabinetelor de medicină dentară.

”Actualmente, în cabinetele stomatologice se respectă cu strictețe normele de dezinfecție și sterilizare a instrumentarului medical, conform reglementărilor în vigoare. Mai mult, cabinetele stomatologice sunt verificate și evaluate periodic de către Direcțiile de Sănătate Publică pe raza cărora își desfășoară activitatea.

De asemenea, toate studiile internaționale (precum cele desfășurate de American Dental Association) de până acum, atestă faptul că clinicile și cabinetele de stomatologie nu sunt un vector identificat pentru transmiterea COVD-19 sau a altor boli transmisibile, precum hepatita,” mai atrag atenția membrii PSSITD.

Totodată, studiile naționale și internaționale care s-au desfășurat până acum arată faptul că principalele căi de transmitere a hepatitei sunt relațiile sexuale neprotejate, consumul de substanțe interzise injectabile sau frecventarea saloanelor de înfrumusețare care nu dețin o unitate de sterilizare.

Stomatologii, acuzați pe nedrept

Conform anchetelor epidemiologice întocmite de INSP în perioada 2018-2021 pe cazurile de hepatită B și C depistate în România, doar 8% au o cauză identificată în tratamentele stomatologice, restul cauzelor identificate fiind infecțiile nosocomiale, relațiile sexuale, contact în familie. În plus, la nivelul anului 2021 se remarcă o scădere drastică a numărului de cazuri depistate – doar 18 bolnavi la nivel național.

”Astfel, prin acest demers solicităm colegilor medici să comunice cu atenție specială, dar și în baza de studii și dovezi concrete cu privire la căile de transmitere a afecțiunilor, pentru a nu discredita fără temei medicii stomatologi. În caz contrar, vom lua măsurile necesare prevăzute de actele normative în vigoare, pentru a ne proteja pacienții și a repara prejudiciul de imagine creat medicilor stomatologi,” mai scrie în comunicat.

Asemenea acțiuni provoacă o falsă temere și pot manifesta reținere în a se prezenta la timp pentru asistență stomatologică, fiindu-le astfel afectată sănătatea pe termen lung. Mai mult, astfel de afirmații false produc un grav prejudiciu de imagine corpului medical stomatologic.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: