Sari la conținut

Se strâng semnături pentru declanşarea grevei în Sănătate!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Federaţiile reprezentative din Sănătate – Sanitas şi Solidaritatea Sanitară – au început strângerea de semnături pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a găsit soluţii la revendicările lor.

Sanitas şi Solidaritatea Sanitară au decis, încă de săptămâna trecută, să strângă semnăturile necesare pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă. Cele două federaţii reprezentative din domeniul sanitar au decis să-şi coordoneze acţiunile, astfel că sindicaliştii demarează luni strângerea de semnături.

Ambele federaţii sunt nemulţumite de rezultatul discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului, ultima având loc chiar cu premierul Marcel Ciolacu.

În aceste condiţii, Solidaritatea Sanitară a transmis că protestele anunţate pentru data de 20 decembrie – pichetarea Guvernului şi a ministerelor, respectiv a prefecturilor în teritoriu – ”trebuie înlocuite cu o formă mult mai radicală de protest”.

Sindicaliştii SANITAS au declanşat procesul împotriva Guvernului României

”Am declanşat procesul împotriva Guvernului României. Aproape 75.000 de membri SANITAS s-au alăturat iniţiativei şi au venit lângă noi pentru a da Guvernul în judecată”, au anunţat, miercuri, sindicaliştii SANITAS.

Aceştia cer aplicarea integrală a Legii salarizării bugetarilor (Legea 153/2017) pentru toţi membrii SANITAS care fac parte din toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială.

”Am demarat procedurile de mai bine de două luni, liderii SANITAS locali şi judeţeni au strâns semnăturile, am vorbit cu societatea de avocatură şi procesul a început. Dorim să recuperăm toate veniturile salariale pe care Guvernul le datorează membrilor noştri pentru ultimii trei ani”, au mai transmis sindicaliştii.

LISTA revendicărilor

Potrivti News.ro, Sanitas a prezentat şi motivele care care s-a decis demararea conflictului colectiv de muncă:

– Creşterile salariale legale prevăzute în actuala lege a salarizării pentru majoritatea angajaţilor din cele două sisteme s-au blocat succesiv, începând cu finalul anului 2021;

– Sporurile pentru condiţii de muncă ce au fost menţinute la nivelul cuantumului avut în luna decembrie 2018 pentru toate categoriile de personal medico-sanitar şi auxiliar (inclusiv TESA) cu excepţia medicilor şi a asistenţilor medicali;

– Sporurile, plata gărzilor, a activităţii prestate în ture, a orelor de noapte, sunt calculate prin raportare la salariul din 2018, nu la salariul actual de bază aşa cum este normal;

– Orele suplimentare nu sunt plătite, deşi legea prevede acest lucru;

– Indemnizaţia de hrană este calculată prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna decembrie 2018;

– Indemnizaţia de vacanţă nu a fost acordată, deşi ea este prevăzută de Legea 153/2017;

– Voucherele de vacanţă sunt în continuare menţinute la valoarea de 1.450 lei/salariat, deşi ele, conform legii, ar fi trebuit raportate la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare pe anul în curs;

– Indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor este menţinută la nivelul din decembrie 2018, deşi legea prevede că trebuie să fie în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare pe anul în curs;

– Nu este respectată prevederea legală din Legea 153/2017 conform căreia, începând cu anul 2023, salariile de bază se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, respectiv 3300 de lei.

De asemenea, sindicaliştii reclamă ”blocarea repetată a posturilor vacantate” care ”a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, motiv pentru care personalul este suprasolicitat, nemotivat şi determinat să îşi caute alte locuri de muncă”.

”În consecinţă, declanşăm conflictul colectiv de muncă pentru ca întregul personal medical, personal nemedical (TESA), personal auxiliar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri) personal contractual sau funcţionari publici din DSP, salariaţi de toate specialităţile din Asistenţă Socială etc. să-şi recupereze drepturile neacordate până acum”, au anunţat sindicaliştii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel