Sari la conținut

Frumusețe, artă și… PERICOL! Ce se ascunde în spatele tatuajelor

Pe 12 septembrie, jurnalul medical Scientific Reports a publicat o descoperire uluitoare și revelatoare pentru cei care au ales să-și facă tatuaje. În urma studiului, oamenii de știință au concluzionat că desenele permanente pe piele sunt un real pericol pentru sănătate!

Sandra Sălăgean

În viitorul apropiat, cei care nu vor avea niciun tatuaj pe corp vor fi o raritate. De la tatuaje cosmetice până la tatuajele clasice, cu simboluri care reprezintă trăirile celor care le poartă, de la an la an, apar tot mai mulți adepți ai desenelor bătute cu acul în piele.

Cerneala conține compuși dăunători

Din păcate, o mare parte din tușurile aflate pe piață conțin componente dăunătoare organismului uman: nichel, crom, mangan și cobalt. Și până la realizarea acestui studiu, s-a crezut că acești factori nocivi se localizează doar la nivelul pielii.

„Când cineva vrea să-și facă un tatuaj, persoana este adesea foarte atentă la alegerea unui salon unde igiena e exigentă, unde se folosesc ace sterile. Nimeni nu controlează compoziția chimică a culorilor, dar studiul nostru arată că ar trebui”, a declarat coautorul studiului, Dr. Hiram Castillo, cercetător al Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble, Franța.

Afectează ganglionii limfatici

Cercetătorii au demonstrat că nanoparticulele tatuajelor călătoresc prin organism și ajung la ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici sunt organe mici, în formă de boabă de fasole, care produc celule sanguine proiectate pentru a ajuta la combaterea bolilor și a infecțiilor. „Am aflat că pigmenții din tatuaje călătoresc la ganglionii limfatici datorită unor dovezi vizuale: ganglionii limfatici se colorează cu culoarea tatuajului!

Acesta este răspunsul corpului de a curăța locul de intrare al tușului”, a dezvăluit autorul studiului, Bernhard Hesse, într-un comunicat de presă. „Ceea ce nu am știut este că o fac într-o formă nano, ceea ce înseamnă că ei nu au același comportament ca particulele micro. Și aceasta este problema: nu știm cum afectează în mod concret nanoparticulele sistemul limfatic”, a mai explicat el. Îngrijorarea oamenilor de știință este că aceste particule periculoase pot genera mutații genetice celulare care să provoace apariția unor boli grave precum cancerul.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel