Sari la conținut

Secretele naturii! Ceaiurile minune care curăță ficatul, reduc stresul și anxietatea

ficat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ca ai probleme cu ficatul

Secretele naturii! Ceaiurile minune care curăță ficatul, reduc stresul și anxietatea. Sunt ele eficiente în curățarea ficatului de toxine, în calmarea stărilor anxioase, depresive, pot ameliora durerile de stomac? S-a demonstrate că plantele au diverse virtuți. Potrivit experților, sunt eficiente și au puterea să trateze diferite afecțiuni precum: dureri abdominale, tulburări de somn, anxietate… Dar care sunt acele?

Ceaiurile și infuziile din plante

Plantele au invadat rafturile supermarketurilor și astfel au ajuns vedete ale iernii. Dar care sunt mai bune? Plicurile de ceai sau plantele uscate vrac? Un specialist în medicamente pe bază de plante spune că plantele vrac sunt mai calitative.

„Acestea sunt adesea de o calitate mai bună, mai puțin aerisite și, prin urmare, au mai mult gust”, spune profesorul Pierre Champy, profesor de farmacognozie și specialist în medicamente pe bază de plante.

Ceaiurile se pot consuma zilnic? Cum ne afectează sănătatea?

Medicii recomandă să se facă cure de maximum 10-20 de zile, pentru că poate exista un fenomen de epuizare și de evadare (mai puțină eficiență) atunci când se beau ceaiuri de plante în fiecare zi.

Pentru a le maximiza beneficiile, consumați între 5 și 10 grame de plante uscate pe zi. Cum se prepare corect?

Se toarnă apa fierbinte peste pliculețul sau plantele vrac și se infuzează, acoperind cana cu un capac, timp de 10 minute. Acest lucru va împiedica scăparea compușilor activi volatili. Îndepărtați punga sau bila de ceai și savurați!

Ceaiuri care favorizează digestia: Salvie, rozmarin, fenicul, mentă…  

Potrivit medicilor, anasonul verde, feniculul, menta, salvia, rozmarinul și lemnul dulce sunt plantele cele mai des folosite pentru a combate digestia dificilă. „Chiar dacă nu există nicio dovadă solidă a eficienței lor, utilizarea lor se bazează pe obiceiuri străvechi întâlnite în multe țări”, spune profesorul Pierre Champy.

Recomandări plane

Expertul mai spune că „eficacitatea mentei, sub formă de ulei esențial, a fost, de asemenea, dovedit. Datele clinice arată că ajută la reducerea spasmelor digestive. Deși cantitatea de ingredient activ conținută în ceaiurile din plante este mai mică, un efect benefic este totuși posibil”.

Atenție însă la lemnul dulce. Nu se recomandă persoanelor cu tensiune arterială crescută. Senna, folosită ca medicament pentru proprietățile sale laxative, nu este recomandată nici ea pentru toată lumea. Această plantă trebuie administrată doar pentru perioade scurte de timp.

Cât de eficiente sunt florile de mușețel, tei, lavandă asupra stresului și anxietății?

Ne putem baza pe anumite plante pentru a ne oferi bunăstare. Se spune că floarea pasiunii și floarea de portocal au proprietăți calmante. Lavanda are, de asemenea, un efect. „Studiile arată că difuzarea uleiului esențial de levănțică într-o secție de spital reduce nervozitatea pacienților”, spune dr. Champy. Respirația unui ceai de lavandă înainte de a-l consuma ar ajuta, așadar, la relaxare, potrivit Sante Magazin.

Pe de altă parte, florile de mușețel pot fi un calmant, dar capacitatea lor de a reduce stresul și anxietatea nu a fost încă dovedit de experți. Studiile fiind contradictorii. Efectul teiului și al balsamului de lămâie rămâne, de asemenea, să fie dovedit.

Atenție la ceaiul de sunătoare!

Mai puțin eficientă decât în capsule pentru tratarea depresiei ușoare, această plantă interacționează cu medicamentele. Este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră.

Cum ne afectează ceaiurile detoxifiante în curățarea ficatului?

Mese copioase, exces de alcool îngreunează funcționarea normal a ficatului. S-a demonstrat că multe plante cresc capacitatea de detoxifiere (și, prin urmare, de curățare) a ficatului: frunzele de anghinare, ridichea neagră și ciulinul de lapte cresc detoxifierea ficatului și producția de bilă, care contribuie, de asemenea, la detoxifiere. Fumurița este, de asemenea, cunoscută pentru beneficiile sale pentru ficat, potrivit experților.

Remediile naturale pentru tulburările de somn

Pentru profesorul Champy, efectul observat asupra tulburărilor de somn este mai degrabă un placebo. „Simplul fapt de a lua ceva pentru a dormi, de a stabili un ritual într-un moment de calm, favorizează adormirea”, spune el.

Valeriana se evidențiază printre remediile naturale pentru tulburările de somn. Efectul său sedativ a făcut obiectul a numeroase studii. „Acestea indică un nivel ridicat de dovadă a eficacității privind reducerea anxietății și a timpului de adormire, indică specialistul. Dar pentru doze mari de extracte, dozele prezente în ceaiurile din plante sunt mult mai mici. Prin urmare, acestea vor fi mult mai puțin eficiente. Mod de folosire: se beau 2 până la 3 căni pe zi, dintre care una seara, timp de cel puțin două săptămâni, pentru a simți virtuțile sale calmante.

Secretele naturii! Ceaiuri din plante: care sunt riscurile și contraindicațiile?

Pentru a evita orice risc (toxicitate, reacție alergică), plantele și, prin urmare, ceaiurile din plante nu sunt recomandate pentru :

  • femei însărcinate;
  • mamele care alăptează; – copiii cu vârsta sub 12 ani;
  • copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă luați medicamente, cereți sfatul unui profesionist din domeniul sănătății cu privire la riscurile de interacțiune. În cele din urmă, unele plante pot fi toxice în doze mari sau atunci când sunt folosite incorect. Prin urmare, respectați întotdeauna rețetele și dozele indicate pentru a limita riscurile de efecte secundare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel