Sari la conținut

Secretele postului intermintent. Cum slăbești fără să renunți la alimentele favorite?

Postul intermitent, cunoscut și sub denumirea de intermittent fasting, este un tip de dietă care alternează perioadele de masă cu perioadele în care nu mâncăm. Postul intermitent nu ajută numai la menținerea greutății corporale și echilibrarea tensiunii arteriale, ci poate adăuga ani vieții tale. Renunțarea la alimente pentru 16-18 ore este, conform cercetătorilor, o metodă de tratament pentru diferite afecțiuni. Cu toate acestea, trebuie să îți inveți organismul să se obișnuiască cu pauza alimentară.

De asemenea, postul intermitent este folosit și pentru a stimula metabolismul, facilitând pierderea în greutate. Acesta se poate practica prin mai multe metode și, de asemenea, este una dintre cele mai eficiente mijloace de a scăpa de kilogramele în plus. Înainte de a începe un post intermitent, este necesar să te asiguri că organismul tău poate susține acest efort, iar sfatul unui medic este indicat, în funcție de metoda aleasă.

Cum funcționează și care sunt secretele postului intermitent?

„Pur și simplu înseamnă alternarea perioadelor de masă cu perioade mai lungi în care nu mâncăm, iar internetul abundă de programe, aplicații, strategii și iată cele mai folosite metode:

  1. Cea practicată este: 16/8 zilnic – 16 ore facem post și ne alimentăm doar într-un interval de 8 ore: spre exemplu – avem prima masă la ora 12 și ultima la ora 20. Adică se sare peste micul dejun în fiecare zi. Alte variante similare mai sunt: 18/6 sau 20/4 când fereastra de alimentare e și mai îngustă, iar postul este mai lung. Spre exemplu: avem ultima masă la ora 20 iar următoarea a doua zi la ora 14 sau la ora 16.
  2. Postul de 24 ore între două mese consecutive – o dată sau două ori pe săptămână.
  3. Postul 5:2 – 5 zile mâncăm normal și 2 hipocaloric – adică doar câteva sute de calorii – acesta nu este chiar post negru – deoarece cele câteva sute de calorii consumate perturbă oarecum producția de corpi cetonici, dar e o variantă mai ușor de ținut pentru începători.
  4. Postul alternativ: o zi mâncat normal, o zi post.
  5. Dieta razboinicului – The warrior diet – zilnic seara doar o singură masă pe zi.
  6. Postul prelungit 36, 48 sau chiar și mai multe ore”, a explicat Cezar Amititeloaie, medic cardiolog, pe propriul blog.

Sfaturi utile în practicarea postului intermitent. Ce metodă alegi?

„Depinde în primul rând care sunt obiectivele tale, cât de mult vrei să slăbești, câtă masă musculară vrei să crești sau, pur și simplu, ești deja la greutatea ideală și vrei să faci asta doar pentru sănătate și longevitate.

Întrucât nu exista un răspuns universal acceptat și pentru că oamenii sunt diferiți, îți oferim câteva sfaturi pentru a te adapta mai ușor acestui proces:

Sfatul numărul 1

Toate vietățile și, bineînțeles, și oamenii s-au adaptat la un anumit grad de variabilitate, de imprevizibil, astfel uneori aveau noroc să găsească hrană pe îndestulate –  suficientă pentru mai multe zile, dar alteori nu aveau noroc și trebuiau să facă foame, de aceea primul principiu pe care-l recomandăm este următorul: fă post intermitent – intermitent – adică aleator, neprogramat, nu după un orar fix și nu în fiecare zi. Încearcă să simulezi într-o oarecare măsură imprevizibilul natural. Alternează toate aceste metode într-un ritm pe care organismul să nu-l anticipeze.

Sfatul numărul 2

Adaptarea organismului la noul comportament alimentar e bine să se facă treptat, crescând progresiv durata postului. Nu forța de la început, pentru că ceea ce s-a învățat greșit într-o viață nu se poate dezvăța într-o lună.

Sfatul numărul 3

Redu la minim sau elimină complet zahărul! Pentru stimularea ketogenezei, nivelul de insulină trebuie să fie cât mai scăzut, dar dacă consumi dulciuri sau carbohidrați cu indice glicemic mare (făină albă, orez alb sau cartofi) la ultima masă înainte de post, insulina va crește mult, corpii cetonici nu se vor produce suficient, iar hipoglicemia de-a doua zi va fi foarte greu de suportat.

Dar dacă totuși simți nevoia să-ți satisfaci ocazional anumite plăceri nesănătoase – te înțelegem  – toată lumea face asta uneori – nu le consuma la ultima masă înainte de post, ci la prima masă după post sau la mesele intermediare.

În concluzie, pentru stimularea ketogenezei și reînvățarea organismului să ardă grăsimi, consumă mai multe grăsimi sănătoase mai ales la ultima masă. Astfel nivelul de insulină va fi mai mic și vei rezista mult mai ușor a doua zi.

Sfatul numărul 4

Pentru eficiență crescută, fă un antrenament în ultimile ore de post. Spre exemplu, dacă ai avut ultima masă la ora 20.00 și ți-ai propus să mănânci următoarea masă la prânz, fă-ți antrenamentul dimineață.

Dar nu fă asta încă de la început, pentru că organismul tău nu e adaptat să producă suficienți corpi cetonici care să-ți susțină nevoile energetice și riști să faci lipotimie – adică să leșini.

La început, fă antrenamente mai ușoare, dar pe măsură ce avansezi poți crește dificultatea lor. Așa cum am menționat și în articolul anterior cu beneficiile postului, în timpul postului se amplifică nivelul hormonului de creștere și astfel masa și forța musculară.

Sfatul numărul 5

Dacă nu faci un antrenament, cel puțin menține-te activ, mișcă-te de colo-colo și evită tentațiile. Găsește-ți preocupări interesante, solicitante care să nu te lase să te gândești la mâncare. Nu fă post în weekend când ești acasă, va fi mult mai dificil.

După primele săptămâni de adaptare în care te vei simți mai obosit, vei observa că ai mai multă vitalitate și energie în timpul postului.

Sfatul numărul 6

În perioada de alimentație e bine ca mesele să fie mai mici și dese pentru a evita volume mari de hrană pe termen scurt – care pot cauza dilatarea stomacului.

Sfatul numărul 7

Consumă cât mai multe lichide fără calorii: apă, ceai sau cafea simplă fără zahăr sau lapte. Asta te va ajuta să-ți umpli stomacul și să mai uiți de foame.

Sfatul numărul 8

Dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Lipsa de somn este interpretată de organism ca un pericol și astfel crește și mai mult nivelul de cortizol, hormonul de stres, iar corpul tinde să rețină calorii, nu să le ardă.

Sfatul numărul 9

Dacă vrei să faci un post prelungit, mai mult de 36 ore, ai grijă să iei suplimente cu potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele B și C, deoarece mineralele din corp se diluează atunci când bem doar apă fără să mâncăm.

Sfatul numărul 10

Ascultă-ți corpul. Ai răbdare și rezultatele nu vor întârzia să apară”, a adăugat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel