Sari la conținut

SECRETUL TERIBIL PE CARE ÎL ASCUNDE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII. Care este MOTIVUL ULUITOR pentru care autoritățile nu declară EPIDEMIE DE GRIPĂ

Avem, oficial, aproape 65.000 de cazuri de gripă și viroze respiratorii, dar nu sunt „suficiente” pentru ca autoritățile să ia măsuri. Dacă ar declara epidemi, ar trebuie să treacă la vaccinarea obligatorie a populației, începând cu bătrânii și copiii

Potrivit ultimei raportări săptămânale a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), realizată pe intervalul 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017, „activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București)”. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.572, cu 15.2% mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă și cu 1,7% mai mare decât în săptămâna anterioara (63.466). Din total, 152 de cazuri (cele mai multe – 67 – în București) au fost de gripă de Tip A și patru de tip B.

 În plus, în intervalul menționat, două femei, una de 37 de ani și alta de 80, au decedat, ambele având și alte afecțiuni. Săptămâna aceasta, însă, un copil a murit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, având confirmată infecția cu același virus.

Nu ies la numărătoare

În ciuda acestor cifre alarmante, reprezentanți ai Ministerul Sănătății spun că „nu este cazul, deocamdată, să declarăm epidemie de gripă în țară și nici în București. Nu sunt suficiente cazuri, conform metodologiei”. Partea proastă e că dacă ne luăm după reguli, e și foarte greu să declari epidemie.

Metodologia, concepută de specialiști de la CNSCBT, arată că avem o „săptămână epidemică” atunci când se înregistrează o creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare şi de cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, confirmate prin teste. Continuarea pe EVZ.RO.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel