luni, ianuarie 30, 2023

Sedentarismul, boala ultimului DECENIU! Sedentarismul este un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică. Se referă la faptul de a fi sedentar, lipsit de activitate. Boala deceniului este un factor de risc care conduce la apariția mai multor afecțiuni.Din punct de vedere medical este indicat sa evităm obiceiurile sedentare. Mai mult, viața modernă încurajează sedentarismul prin încurajarea unei vieți confortabile, fără prea multe solicitări fizice.

Te-ar mai interesa: Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancr...

Perioada de stat acasă poate avea mai multe efecte negative asupra stării emoționale, generate de izolare, lipsa interacțiunilor sociale și temerea de îmbolnăvire. Pe lângă cele enumerate mai sus, un alt efect negativ este sedentarismul.

Sedentarismul, boala ultimului deceniu! Cum îl poți preveni

Și ca și cum nu ar fi suficient, un stil de viaţă sedentar creşte cu un procent semnificativ riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viaţă activ.

Medicii din toată lumea ne tot avertizează că una dintre cele mai importante cauze ale decesului, în întreaga lume, este sedentarismul. Alege una dintre cele mai active zile ale tale și gândește-te că tocmai ai terminat serviciul, că ai închis laptopul și încearcă să îți faci un bilanț: câți pași ai făcut? Ce alimente ai consumat la mesele principale? Cât de des ai ronțăit covrigei și dulciuri? Cât de obosit te simţi?

Te-ar mai interesa: Medic neurolog celebru recomandă cel mai bun “supl...

Dacă la prima parte ieși pe minus, atunci trebuie să iei măsuri urgente, iar actualul context delicat nu este o scuză, căci există foarte multe soluții la îndemâna oricui. Despre toate acestea, într-un articol care îți poate fi util și ție:

Sport în aer liber

Dacă ai prieteni activi, nimic nu se compară cu mișcarea în aer liber, cu o plimbare pe bicicletă. Dacă în timpul săptămânii puteți merge în parc, în weekend vă puteți aventura la o plimbare în afara orașului. În această perioadă în care comunicați mai mult online, veți avea ocazia să petreceți mai mult timp împreună și să faceți și sport, mai ales că e posibil ca sălile de fitness să se închidă sau măsurile la nivel de fiecare unitate să fie mult mai restrictive.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă iei o linguriță de oțet înaint...

Drumețiile

Dacă inițial poți merge cu mașina și la un moment dat să faci o parte din urcare pe jos, cu timpul te poți aventura și la un traseu montan marcat. Nu doar că îți vei pune în mișcare toți mușchii, ci te vei simți foarte bine și psihic, te vei destresa și vei avea parte de o panoramă extraordinară. Trebuie să ții seama de importanța echipamentului adecvat, iar dacă nu dispui de așa ceva, trebuie să îți cumperi bocanci, o geacă impermeabilă şi un rucsac în care să-ți pui strictul necesar.

Te-ar mai interesa: Sirop magic pentru tusea seacă. Lidia Fecioru: E f...

Animalele de compnie combat sedentarismul

O modalitate de a combate sedentarismul este să îți iei un cățeluș. Poți adopta unul dintr-un foster sau adăpost de protecția animalelor, dar dacă toată viața ai visat un beagle sau labrador, e dreptul tău să îți îndeplinești dorința. Vei fi nevoit să îl scoți măcar o dată pe zi afară, iar dacă e un animal energic, chiar și de două ori. Un patruped te va ajuta să te reapuci de sport, te va motiva să ieși afară zilnic.

Te-ar mai interesa: Ouă de găină la 8 lei bucata. Ce beneficii impresi...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private