Sari la conținut

Șeful SMURD București trage un semnal de alarmă: ”Va fi haos în România”. Sistemul medical NU ESTE PREGĂTIT de CATASTROFĂ

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tot mai multe cutremure din cauza încălzirii globale

În cazul unui cutremur puternic precum cel ce a avut loc zilele trecute în Turcia, țara noastră nu ar putea face față. Potrivit Șefului SMURD pe București sistemul medical nu are suficienți medici pentru a trata un număr mare de victime, iar puținii doctori nu vor primi ajutor din partea populației, întrucât puțină lume știe să acord primul ajutor.

„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem.

Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos.

Autorităţile din Turcia sunt depăşite, da (…) Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. Deci dacă ei au cerut echipe de căutare salvare se duc (…).

Bogdan Opriţa: „Sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează să reducă cât se poate de mult acest haos”

Dacă pe mine mă scoateţi din această instituţie şi mă îmbracaţi în haine civile şi mă puneţi pe stradă şi îmi cereţi să acord asistenţă unui pacient traumatizat cu mâinile goale, nu am ce să îi fac mare lucru.

Echipele pe care le pregăteşti şi le ai sunt echipe care acţionează în cadrul unui sistem. Putem să spunem că sunt suficiente raportat la numărul de victime pe care le estimăm, dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, pentru că depinde de foarte multe lucruri.

Depinde dacă se produce ziua, când oamenii sunt la serviciu, copiii la şcoală şi aşa mai departe sau dacă se poduce la miezul nopţii, când toată lumea doarme.

Cursurile de prim-ajutor organizate pentru oamenii de rând, într-un astfel de dezastru, pot să aibă eficienţă limitată.

Dacă discutăm de dezastru cu oamenii sub dărâmături, nu ai ce să îi înveţi. Ca să poţi să îi înveţi cum se pansează o plagă, cel mai important lucru de prim-ajutor pe care oamenii nu îl ştiu este resuscitarea cardio-pulmonara de bază la stopul cardiac care ne-ar da timp.

Asta ar fi primul lucru pe care ar trebui să îl înveţe populaţia şi după aceea, evident, alte cursuri de prim-ajutor”, a declarat dr. Bogdan Opriţa, şef SMURD Bucureşti, vineri, la Antena 3 CNN.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel