Sari la conținut

Calculii biliari: nu ignora durerea în abdomenul superior! 5 semne neobișnuite care pot apărea atunci când vezica biliară este în pericol

Calculii biliari
sursa foto: pexel.com
Tratamentul va depinde de severitatea simptomelor și de posibilele complicații asociate cu calculii biliari.

Calculii biliari: nu ignora durerea în abdomenul superior pentru că ar putea fi un semn de boală. Este important să înțelegi când vezica biliară este în pericol pentru a menține organul sănătos și în siguranță.

Probabil că te-ai simțit sau ai cunoscut pe cineva care a experimentat o durere cronică bruscă în partea superioară a abdomenului, provocând un disconfort extrem. Deși ar putea fi un indiciu al indigestiei, problemelor gastrice sau ceva minor, uneori este un semn al ceva mai grav, cum ar fi calculii biliari.

Ce sunt calculii biliari

Calculii biliari (denumiți  popular „pietre la fiere”) pot provoca dureri imense în abdomenul superior, făcând activitățile zilnice o sarcină destul de dificilă pentru tine.

Calculii biliari sunt ca niște pietricele minuscule care se formează în interiorul vezicii biliare, adică un organ în formă de pară sub ficat, pe partea dreaptă. Acestea sunt depozite întărite ale lichidului digestiv care se formează și în vezica biliară.

Atunci când acești calculi biliari blochează fluxul acestui fluid digestiv (bile), o persoană suferă un atac de litiază biliară.

Există semne și simptome diferite pe care corpul le poate transmite atunci când vezica biliară nu funcționează corect sau este expusă riscului de a face calculi biliari. Specialiștii atrag atenția că detectarea la timp a acestor semne este importantă pentru a menține celelalte organe ale corpului sănătoase și în siguranță.

Iată cum putem să identificăm calculii biliari și ce se poate face în acest sens.

Calculii biliari: simptomele pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

  • Durerea: simptomul clasic este o durere bruscă, extrem de bulversantă, în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Poate radia spre spate sau spre omoplatul drept, dându-ți o durere ascuțită sau roade. Unii oameni chiar o compară cu senzația de arsuri la stomac severe, cu excepția faptului că o experimentează doar pe partea dreaptă.

Unele dintre celelalte simptome ale calculilor biliari includ:

  • Uneori, durerea este însoțită de greață, vărsături și balonare.
  • În unele cazuri, este posibil să aveți chiar frisoane sau febră dacă vezica biliară se inflama.
  • Modificări ale mișcărilor intestinale.
  • O problemă a vezicii biliare poate duce la dezvoltarea febrei.

Cum să identifici problemele vezicii biliare: nu ignora durerea!

Atacurile de calculi biliari pot fi intense, pot dura ore întregi și vă pot perturba viața. Dar preocuparea mai mare este că, dacă o piatră blochează complet canalul biliar, poate duce la complicații grave precum pancreatita, o inflamație dureroasă a pancreasului.

Prin urmare, nu ignora durerea!

Consultă un medic cât mai curând posibil, mai ales dacă durerea este severă, încăpățânată sau vine cu febră sau vărsături. Probabil că vor face o ecografie pentru a verifica dacă există calculi biliari și vor sugera cel mai bun tratament.

În cele mai multe cazuri, soluția este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Este o procedură minim invazivă cu un timp de recuperare rapid.

În unele cazuri, medicamentele pot ajuta la dizolvarea pietrelor mici, dar intervenția chirurgicală este de obicei leacul definitiv. Diagnosticul și tratamentul precoce te pot ține departe de durerile majore de stomac.

Reține că nu trebuie să neglijezi niciodată semnele pe care corpul tău ți le comunică. Dacă ceva nu pare în regulă, mergi la un control.

 

 

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel