Sari la conținut

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: dependența de social media se tratează cu terapie

telefon mobil
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Riscul folosirii telefonului mobil

Dependența de social media se tratează cu terapie. Terapia cognitiv-comportamentală poate fi vitală în reducerea depresiei, anxietății și stresului cauzate de rețelele sociale, sugerează un studiu.

Aproximativ 10% dintre americani, echivalentul a 33,19 milioane de oameni, sunt dependenți de rețelele sociale, potrivit unui studiu al Universității de Stat din California.

Rețelele sociale de pe Instagram sunt deosebit de dăunătoare pentru tineri, deoarece duce la dismorfie – o tulburare de sănătate mintală concentrată pe aspectul perceput defectuos, afirmă Clinica Mayo.

Semnal de alarmă: dependența de social media se tratează cu terapie

O metaanaliză realizată de cercetători britanici de la University College London a analizat 23 de studii anterioare între 2004 și 2022, care analizează potențialele intervenții la utilizarea problematică a rețelelor sociale.

Cercetarea, publicată în Journal of Medical Internet Research, a constatat că solicitarea de terapie ar putea îmbunătăți bunăstarea mentală a unei persoane este de 83% din cazuri. Acest lucru este comparat cu 20% din cazuri când utilizarea rețelelor sociale este limitată și 25% când este inexistentă.

Intervențiile de terapie au fost cele mai de impact, ajutând bunăstarea mentală cu 83%.

Dr. Ruth Plackett, autorul principal al studiului, a spus că problemele de sănătate mintală sunt în creștere, la fel și utilizarea rețelelor sociale, dar terapia poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale.

14,8% dintre decesele de pe glob sunt cauzate de probleme de sănătate mintală

„Profesioniștii din domeniul sănătății și din îngrijire ar trebui să fie conștienți de faptul că reducerea timpului petrecut pe rețelele de socializare este puțin probabil să beneficieze de bunăstarea mentală în sine”, a spus dr. Paclkett.

„În schimb, adoptarea unei abordări bazate mai mult pe terapie și reflectarea asupra modului și de ce interacționăm cu rețelele sociale și gestionarea acestor comportamente ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale”.

Problemele de sănătate mintală pot duce la deces, depresia fiind unul dintre factorii principali care contribuie la dizabilitate, potrivit unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 14,8% dintre decesele de pe glob sunt cauzate de probleme de sănătate mintală, a constatat un studiu al Institutului Național de Sănătate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel