Sari la conținut

Semnal de alarmă! Ce spune OMS în legătură cu cea mai contagioasă boală virală

rujeolă
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Semnal de alarmă: Alertă la nivel global. A crescut numărul cazurilor de rujeolă. În acest context, OMS trage semnalul de alarmă. Cazurile de rujeolă au crescut dramatic, inclusiv în România.

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă din cauza numărului crescut de cazuri de rujeolă la nivel global. Încă din luna ianuarie a lui 2023, în România, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Mureș, unde 600 de copii au fost depistați cu rujeolă.

OMAS trage semnalul de alarmă

Din nefericire, față de 2021, acest număr indică o creștere de 43%. Totodată, un număr mare de îmbolnăviri a fost depistat și în Brașov, unde au fost raportate peste 200 de cazuri. Medicii susțin că este foarte important ca copiii să fie vaccinați la timp, deoarece în acest mod micuții pot trece mai ușor peste această boală, potrivit antena3.ro.

Rujeola sau cunoscută și sub numele de pojar este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala.

cresc cazurile de rujeola
Sursă FOTO: Unsplash

Rujeola a fost principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani până la momentul în care a fost introdus vaccinul împotriva pojarului. Înainte de 1963, data la care a început vaccinarea împotriva acestei boli, în fiecare an se înregistrau 2,6 milioane de decese, doar din cauza acestei afecțiuni și a complicațiilor produse.

În 2018, au murit de rujeolă peste 140.000 de persoane, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în cea mai mare parte copii cu vârsta sub 5 ani, în ciuda existenței unui vaccin sigur și eficient.

 

Grupa de risc: Persoanele nevaccinate, cele cu un sistem imunitar slăbit, convalescenții, după alte afecțiuni virale, copiii subnutriți, femeile gravide și copiii sub vârsta de cinci ani, nevaccinați, și în mod special cei de până la un an sunt considerați a fi în grupa de risc. Și cei care au deficit de vitamina A, precum și cei care călătoresc în zone unde există epidemii de rujeolă se află în grupa de risc. La fiecare doi-trei ani, în zonele unde rata de vaccinare împotriva rujeolei este de sub 60%, apar perioade cu epidemii de pojar. Se consideră că boala este eradicată în zonele unde rata de vaccinare este de peste 93%.

Din grupa de risc fac parte și persoanele născute înainte de 1957, care nu au avut boala și nu au fost vaccinate, mai ales dacă suferă de alte afecțiuni și au un sistem imunitar slăbit.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel