Sari la conținut

Vaccinarea obligatorie? Anunțul Ministerului Sănătății în plină controversă

Vaccin la copii
Campanie de vaccinare
Copil insotit de mama la medic pentru a face un vaccin

Vaccinarea obligatorie? Anunțul Ministerului Sănătății făcut azi, 14 august 2023, vrea să lămurească aspectele legate de Strategia națională de vaccinare a populației. Proiectul de Hotărâre de Guvern a stârnit o nouă controversă legată de dreptul cetățenilor de a decide dacă se vaccinează sau nu.

In ciuda performanțelor privind limitarea sau eradicarea unor boli, vaccinurile pot genera și reacții adverse. O parte din cetățeni dorind să aibă dreptul de a refuza realizarea acestor vaccinuri sau a unora dintre ele.

Vaccinarea obligatorie? Ce spune Ministerul Sănătății

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.

Vaccinarea obligatorie nu este prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern

Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție.

Vaccin anti-HPV

Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.

Prin ordin comun al Ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.

”Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!” se artă în comunicatul Ministerului Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.