Din cuprinsul articolului
Astăzi, majoritatea dintre noi luăm diverse suplimente de vitamine și minerale, dar medicii atrag atenția că, luate în exces și în combinații greșite, anumite produse pot provoca reacții adverse grave, prin supraîncărcarea cu nutrienți.
Astfel, deși sunt adesea promovate ca fiind „naturale”, unele suplimente pot perturba procesele naturale ale organismului. Acest lucru poate bloca absorbția altor nutrienți și poate chiar dăuna oaselor, rinichilor sau inimii.
Medicii recomandă prudență
Deși nu este un secret că, de pildă, calciul este vital pentru sănătatea oaselor, medicii au observat că acesta afectează și absorbția fierului în tractul gastro-intestinal. Calciul se leagă de fier, împiedicându-l să se dizolve corespunzător și afectând absorbția. În plus, supraîncărcarea cu fier poate afecta depunerea calciului în celulele osoase.

Poate fi surprinzător să afli că aceste substanțe nutritive vitale, în special calciul, pot dăuna sănătății oaselor. Cu toate acestea, medicii subliniază că este esențial să înțelegem ce efecte poate avea un exces de fier și calciu asupra rezistenței oaselor, atât individual, cât și împreună.
Mulți oameni cred că un aport mai mare de calciu înseamnă oase mai puternice. Cu toate acestea, atunci când consumați prea mult calciu, în special sub formă de suplimente, acesta poate duce la un nivel prea ridicat de calciu în sânge, ceea ce poate suprima de fapt hormonul paratiroidian.
Această suprimare crește numărul osteoclastelor, care sunt celule mari responsabile de remodelarea și repararea oaselor, precum și de menținerea nivelului de calciu. Cu toate acestea, medicii explică faptul că osteoclastele prea numeroase sau hiperactive „mănâncă” oasele, în special fără ajutorul osteoblastelor.
Osteoblastele joacă un rol cheie în construirea și întărirea oaselor, dar consumul excesiv de calciu poate interfera cu capacitatea lor de a genera țesut osos nou. Acest lucru poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipercalcemie.
Riscurile supradozajului
De obicei, ne gândim la fier în legătură cu anemia. O cantitate prea mică poate provoca anemie. Cu toate acestea, o cantitate prea mare poate contribui la slăbirea oaselor.
Un exces de fier în organism poate slăbi oasele prin crearea de molecule dăunătoare numite specii reactive de oxigen (ROS) care afectează celulele osoase. Acest stres oxidativ afectează celulele care construiesc și mențin oasele, încetinind formarea oaselor și accelerând degradarea acestora. Nivelurile ridicate de fier pot, de asemenea, stimula excesiv celulele care descompun țesutul osos, ducând la o pierdere treptată a densității și rezistenței oaselor.
Experții observă că calciul și fierul concurează pentru absorbție. Consumul excesiv al unuia dintre ele poate crea confuzie în organism și poate provoca un dezechilibru cu alte minerale care protejează oasele, precum magneziul și zincul. În teorie, această combinație ar putea slăbi oasele în loc să le întărească.
În plus, dacă calciul predomină și interferează cu absorbția fierului, poate duce la o deficiență. Deficitul de fier, chiar și fără anemie, este asociat cu reducerea densității minerale osoase, creșterea fragilității oaselor și un risc mai mare de osteoporoză.
Alternative din alimentație la suplimente pentru calciu
Potrivit medicilor, recomandările pentru aportul zilnic de calciu sunt:
- Adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani: 1000 mg/zi
- Femei cu vârsta peste 51 de ani (sau aflate în postmenopauză) și bărbați cu vârsta peste 71 de ani: 1200 mg/zi
Suplimentele nu sunt de obicei necesare dacă aportul alimentar este adecvat. Alimentele ar trebui să fie sursa principală de calciu și ar trebui să includă:
- Lapte
- Iaurt
- Pește
- Varza crețată
- Somon conservat
- Sardine cu oase
- Leguminoase
- Migdale
Alternative din alimentație la suplimente pentru fier
Necesarul de fier variază. Recomandările generale ale medicilor sunt următoarele:
- Femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani: 18 mg/zi
- Bărbați și femei adulți: 51+ 8 mg/zi
- Femei însărcinate: 27 mg/zi
Potrivit medicilor, este o idee bună să încercați să obțineți fier din alimente consumând:
- Pui
- Curcan
- Stridii

