marți, iunie 6, 2023

Experţii GAVI (Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare) tatrag atenţia că penuria de vaccinuri împotriva holerei ar putea să dureze cel mai probabil până în 2025 în contextul în care focarele epidemiologice se înmulţesc la nivel mondial.

Anunţul survine la câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că perspectivele pe termen scurt privind ţinerea sub control a acestei boli sunt sumbre.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie 2023. Gemeni, o zi calmă și măsur...

Cazurile de holeră şi de decese asociate holerei au crescut anul trecut după ce această maladie mortală s-a răspândit în noi regiuni, în special în zone de conflict şi în regiuni cu niveluri ridicate de sărăcie.

Ca reacţie, OMS şi partenerii săi a decis să administreze, temporar, doar câte o doză a unui vaccin împotriva holerei care, în mod normal, trebuie să fie administrat în două doze. Cu toate acestea, OMS şi partenerii săi au rămas fără doze în decembrie 2022.

Fără doze suficiente pentru prevenţie

GAVI, o alianţă internaţională care se concentrează pe vaccinarea copiilor, a afirmat într-un raport că, în prezent, există doze suficiente pentru a satisface cererea de urgenţă, însă nu şi pentru utilizare preventivă.

Te-ar mai interesa: Superalimentul care ajută la curățarea ficatului ș...

Holera se răspândeşte prin ingerarea de apă sau alimente contaminate şi, deşi provoacă adeseori simptome uşoare sau chiar deloc, cazurile grave provoacă diaree acută şi pot să ucidă o persoană în doar câteva ore dacă aceasta nu primeşte tratament. Accesul la apă potabilă şi cel la canalizare sunt importante pentru a stopa răspândirea bolii, precum şi vaccinarea şi tratamentul rapid, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Te-ar mai interesa: Strigătul de disperare al unei românce: „Am cancer...

Pendularea permanentă între campanii de vaccinare preventivă şi reacţii pentru a răspunde la epidemii urgente a reprezentat o mare provocare, întrucât numărul cazurilor a crescut, au explicat reprezentanţii mai multor organizaţii globale din domeniul sănătăţii.

Potrivit GAVI, 48 de milioane de doze de vaccinuri împotriva holerei au fost utilizate în ultimii doi ani, cu 10 milioane mai multe decât pe durata întregului deceniu trecut.

Te-ar mai interesa: Medic: ‘Motivul sumbru pentru care nu trebui...

Furnizarea de vaccinuri împotriva holerei ar trebui să se îmbunătăţească până în 2026, întrucât fabricanţii actuali îşi sporesc producţia şi o nouă companie va intra pe piaţă. Reprezentanţii GAVI au cerut totodată o mai bună planificare pentru a se asigura că vaccinurile sunt folosite acolo unde există cea mai mare nevoie de ele, inclusiv pentru campanii preventive.

24 de ţări au raportat epidemii de holeră în 2023

La o reuniune de vineri, OMS a anunţat că 24 de ţări au raportat epidemii de holeră până acum în acest an, în comparaţie cu 15 ţări în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul cazurilor mortale este mai mare decât se aşteptau specialiştii în sănătate, a avertizat această agenţie din cadrul ONU.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

„Perspectivele sunt sumbre. Nu putem să furnizăm vaccinuri suficiente”, a declarat Henry Gray, directorul departamentului de reacţie la cazurile globale de holeră din cadrul OMS, potrivit căruia doar 8 milioane de doze – din cele 18 milioane solicitate – au devenit disponibile în 2023.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private