Sari la conținut

Semnal de alarmă: infarctul, o problemă naţională. Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, în creştere

infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce simți când faci un atac de cord

Infarctul miocardic reprezinta o urgenta medicala, care are ca substrat blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de catre un cheag de sange. Oprirea brusca a fluxului arterial la nivelul muschiului inimii, duce la distrugerea acestuia si poate determina decesul pacientului.

Semnal de alarmă: infarctul, o problemă naţională. Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, în creştere

Din nefericire, Infarctul miocardic reprezinta o problemă națională. Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, în creştere.

Doar două procente dintre pacienţii cu infarct sunt trataţi corect în sistemul sanitar din România. Una dintre metodele care ar putea salva într-o covârşitoare proporţie, de 95 la sută, pacienţii ce suferă un infarct, este cea a angioplastiei, care nu poate fi însă folosită deoarece nu există aparatele necesare, pentru care Ministerul Sănătăţii nu găseşte fonduri, potrivit Gardianul.

În România bolile cardiovasculare conduc la decese în procent de 63 la sută din totalul deceselor din ţară. Potrivit experţilor, bolile cardiovasculare sunt principalul ucigş al populaţiei albe, iar mortalitatea a scăzut în Europa de vest, ba chiar şi în Cehia, Slovacia şi Ungaria.

În România mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este în creştere

În afara alimentaţiei necorespunzătoare şi a obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul, explicaţia pentru aceste cifre alarmante este că, în alte ţări, afecţiunile care conduc la infarcturi (hipertensiunea arterială sau diabetul) sunt tratate cu seriozitate.

13.000 de români suferă un infarct, rata mortalităţii fiind foarte ridicată

Una dintre modalităţile de tratament a infarctului este angioplastia, metodă eficientă în proporţie de 95 la sută. Pentru angioplastie este însă nevoie de un aparat foarte scump, denumit angiograf, dar şi de echipe de cardiologie. Potrivit sursei, în România există doar un sfert de angiografe pe cap de locuitor în comparaţie cu alte ţări Europene.

În fiecare an 13.000 de români suferă un infarct, rata mortalităţii fiind foarte ridicată, ceea ce transformă infarctul într-o adevărată problemă naţională.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel