Sari la conținut

Semnal de alarmă: România riscă să rămână fără medicamente!

medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro
aplicație

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Daniel Bran, atrage atenţia asupra scăderii volumului de medicamente generice şi biosimilare, consecinţele fiind creşterea costurilor şi faptul că nu toţi pacienţii au acces la tratament.

„Ştim cu toţii acel număr, 65 cu 35, în sensul în care 65% dintre medicamente sunt medicamente generice sau biosimilare în volume, dar cheltuiala este de 35% din valoare sau banii pe care îi avem la dispoziţie. Dacă ne uităm la ultimele date, vom vedea un fenomen mai puţin plăcut şi anume acela că medicamentele generice şi biosimilare au scăzut ca volume.

În momentul de faţă, în funcţie de cum definim anumiţi parametri, putem spune că au ajuns la sub 60% în volum, undeva la 57-58%, deşi cheltuiala cu aceste medicamente este undeva la 22-23%. Au scăzut volumele, un lucru îngrijorător.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fiecare procent de volume scăzute în tratamentul cu medicamente generice şi biosimilare înseamnă costuri crescute, înseamnă că, de fapt, nu reuşim să avem acea optimizare bugetară, pe de altă parte, nu reuşim să le oferim tuturor pacienţilor accesul la tratament”, a spus Daniel Bran, marţi, la Formul Industriei Farmaceutice, potrivit Agerpres.

Scăderea cheltuielilor bugetare de 345 de milioane de euro

Pe de altă parte, el a semnalat că numărul de medicamente generice este mai mic în România decât în alte state din regiune. Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, din 2015 până în 2022, medicamentele generice şi biosimilare au adus o scădere a cheltuielilor de peste un miliard de euro.

„În următorii cinci ani, medicamentele generice şi biosimilare vor aduce adiţional, prin expirarea patentelor anumitor produse, o scădere a cheltuielilor bugetare de 345 de milioane de euro”, a adăugat Daniel Bran.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel