Sari la conținut

7 motive îngrijorătoare pentru care s-ar putea să slăbești fără să încerci

Pierdere in greutate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
leguma care garanteaza pierderea in greutate

De ce slăbești fără să încerci. Ai urcat vreodată pe cântar și ai descoperit că, în ciuda faptului că nu ai depus niciun fel de efort, ai slăbit? Nu e cazul să te bucuri, încă!

Scăderea în greutate inexplicabilă poate părea un motiv de sărbătoare la început, dar pot exista probleme de sănătate subiacente care trebuie abordate.

Iată 7 cauze posibile pentru această pierdere a kilogramelor de care trebuie să fii conștient.

diabet
Sursă foto: GETTY Images

De ce slăbești fără să încerci: Diabet

Diabetul, în special de tip 1, vă poate reduce în liniște greutatea, în ciuda apetitului crescut. În această stare, organismul fie nu produce suficientă insulină, fie devine rezistent la efectele acesteia.

Ca urmare, începe să descompună grăsimea și țesutul muscular pentru energie, ceea ce duce la pierderea neintenționată în greutate în timp. În ciuda faptului că se simte mai des foame, organismul se luptă să utilizeze în mod corespunzător energia din alimente, provocând o scădere treptată a greutății.

Hipertiroidism

O glandă tiroida hiperactivă, cunoscută sub numele de hipertiroidism, acționează ca un cuptor intern, crescând metabolismul la niveluri nesustenabile. În consecință, corpul tău arde calorii într-un ritm accelerat, chiar și atunci când nu faci activitate fizică.

Pe lângă pierderea în greutate, persoanele cu hipertiroidism pot prezenta simptome precum nervozitate, transpirație excesivă și o frecvență cardiacă rapidă, semnalând un dezechilibru subiacent al funcției tiroidiene.

De ce slăbești fără să încerci: Tulburări neurologice

Tulburările neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, pot perturba echilibrul delicat din organism, ducând la pierderea neintenționată în greutate. Aceste afecțiuni pot interfera cu funcțiile normale ale corpului, inclusiv reglarea apetitului și înghițirea. În plus, medicamentele utilizate pentru a gestiona simptomele neurologice pot avea uneori efecte secundare care suprimă apetitul sau modifică metabolismul, contribuind și mai mult la pierderea în greutate fără efort conștient.

Artrita reumatoida

Dincolo de efectele sale bine-cunoscute asupra articulațiilor, artrita reumatoidă vă poate submina și apetitul, ducând la pierderea neintenționată în greutate în timp.

Durerea cronică, oboseala și inflamația asociate cu această afecțiune autoimună vă pot diminua interesul pentru alimente și pot face ca mâncatul să fie o experiență mai puțin plăcută.

lupus

De ce slăbești fără să încerci: Lupus

Lupusul, o altă boală autoimună, are potențialul de a afecta diferite organe din organism, inclusiv rinichii și tractul gastro-intestinal. Inflamația declanșată de lupus poate perturba procesele metabolice normale, afectând capacitatea organismului de a absorbi eficient nutrienții.

Afectarea tractului gastrointestinal poate duce la simptome precum greață, vărsături și diaree.

Tulburare pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Pentru persoanele care se luptă cu tulburarea pulmonară obstructivă cronică (BPOC), chiar și sarcinile simple precum respirația pot deveni o provocare monumentală. Efortul necesar pentru a inspira fiecare respirație îi poate face pe indivizi să se simtă epuizați și mai puțin înclinați să mănânce.

De-a lungul timpului, această luptă pentru menținerea nivelurilor adecvate de oxigen poate afecta pofta de mâncare și poate duce la pierderea neintenționată în greutate, deoarece organismul deturnează resursele de energie către sarcina de a respira, mai degrabă decât de digestie. 

greseli comune in dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce slăbești fără să încerci: Cancer

Pierderea în greutate inexplicabilă servește adesea ca un semn de avertizare timpurie al anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, pulmonar sau de stomac.

Tumorile asociate cu aceste afecțiuni maligne pot deturna procesele metabolice ale organismului, modificând nivelurile hormonale și suprimând apetitul. În plus, simptome legate de cancer, cum ar fi greață, vărsături și modificări ale percepției gustului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel