miercuri, martie 3, 2021

Uzul excesiv de antibiotice va declanșa ”apocalipsa” spune o agenție guvernamentală britanică. În curând, acestea vor deveni ineficiente, întrucât sunt folosite și când nu este cazul.

Una din cinci rețete de antibiotice este prescrisă fără a fi necesară, pentru afecțiuni care se ameliorează de la sine, avertizează agenția guvernamentală britanică Public Health England (PHE), care spune că pacienții au un ”rol important” în stoparea infecțiilor, informează site-ul bbc.com.

Folosirea excesivă a antibioticelor dă naștere la infecții rezistente. Conform datelor oficiale, 5.000 de persoane mor anual, în Marea Britanie din cauza infecțiilor rezistente la antibiotic. În plus, patru din zece cazuri de infecții cu E. coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale.

Se estimează că până în 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea face mai multe victime decât cancerul! Tratamentul cu antibiotice este vital în cazuri de sepsis, pneumonie, meningită bacteriană și alte infecții severe. Nu este nevoie să se apeleze la antibiotice pentru toate afecțiunile.

De exemplu, conform PHE, tusea sau bronșita se ameliorează de la sine în aproximativ trei săptămâni, iar antibioticele nu reduc perioada de vindecare decât cu una sau două zile.

”Nu avem nevoie de antibiotice pentru afecțiunile comune”, a declarat pentru BBC Paul Cosford, director medical în cadrul PHE. ”Și când se întâmplă să avem câte o infecție, sistemul nostru imunitar ne ajută să ne recuperăm.”

Pacienții trebuie să renunțe la ideea de a-i fi prescris imediat antibiotic, pentru afecțiuni minore. Paul Cosford a spus că mai bine se odihnesc, beau lichide și folosesc analgezice și antitermice.

”Medicul este cel care hotărăște când trebuie administrat un antibiotic. Dacă luăm antibiotice atunci când nu este necesar, atunci probabilitatea ca antibioticul să nu-și facă efectul la următoare infecție crește”, a mai spus el.

Campania ”Keep Antibiotics Working” (Lasă antibioticele să-și facă efectul) informează pacienții cu privire la durata obișnuită de vindecare a unei afecțiuni și la ce să fie atenți.

Bacteriile sunt versatile și, odată ce sunt atacate cu antibiotice, găsesc modalități de supraviețuire. Sally Davies, ministrul sănătății din Marea Britanie, a avertizat deja referitor la o posibilă ”apocalipsa post-antibiotice”.

Dacă medicamentele nu-și mai fac efectul, atunci nu numai că infecțiile devin mai greu de tratat, dar proceduri medicale obișnuite precum cezariana sau tratamentele pentru cancer ar putea deveni prea riscante.

Neil Woodford, șeful departamentului de rezistență antimicrobiană, spune că cele mai eficiente antibiotice, cum ar fi cele din grupul carbapeneme, își dovedesc din ce în ce mai des ineficiența.

Ultimele stiri

Parteneri