Sari la conținut

Semne ale cancerului de piele pe care trebuie să le urmăriți pe mâini și degete

Din cuprinsul articolului

Indiferent dacă este o zi înnorată sau nu, dacă nu purtați SPF sunteți expus riscului de cancer de piele cauzat de razele soarelui care pot pătrunde prin nori – și este important să fiți atenți la simptomele bolii.

Expunerea repetată la razele UV de la soare poate duce la proliferarea anormală a celulelor pielii.

Pe vremea mai caldă, tipică primăverii și verii, mâinile tind să fie mereu la vedere.

„Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer de piele al mâinii”, notează Societatea Americană de Chirurgie a Mâinii (ASSH).

Organizația spune: „Carcinomul cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele, poate arăta ca o tăietură sau o infecție care nu se vindecă”.

Dacă este surprins în primele etape, carcinomul cu celule scuamoase poate fi tratat cu succes, notează Skin Cancer Foundation.

Dacă cancerul are suficient timp pentru a deveni mai avansat, atunci poate fi „periculos”.

Carcinoamele cu celule scuamoase pot apărea ca pete groase, aspre, solzoase, care pot forma cruste sau sângera.

Leziunile sunt în mod obișnuit înconjurate de piele deteriorată de soare, care ar putea fi încrețită sau poate prezenta o schimbare a colorării pigmentului sau o pierdere a elasticității.

Uneori, carcinomul cu celule scuamoase poate să semene cu veruci sau răni deschise care nu se vindecă complet.

Skin Cancer Foundation adaugă: „Uneori SCC [carcinoamele cu celule scuamoase] apar ca excrescențe care sunt ridicate la margini, cu o zonă inferioară în centru care poate sângera sau mâncărime”.

Cum să verificați pentru SCC-uri

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să rezervați pentru a vedea un dermatolog atunci când observați ceva neobișnuit pe piele.

Fii atent la leziuni noi sau în schimbare care cresc, sângerează sau nu se vindecă.

A face din protecția solară zilnică o prioritate este „cel mai eficient mod de a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele”.

NHS recomandă tuturor să poarte SPF de „cel puțin 30” pentru a te proteja de soare.

„Dacă aveți o mulțime de alunițe sau pistrui, riscul de a face cancer de piele este mai mare decât media, așa că aveți grijă suplimentară”, adaugă NHS.

Asociația Britanică a Dermatologilor recomandă ca oamenii să nu folosească șezlonguri sau lămpi de soare

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel