Sari la conținut

Semne ale cancerului „tăcut” care apar pe unghii. Ce trebuie să știi

Semne ale cancerului „tăcut” care apar pe unghii. Cancerul de piele, o boală mortală în unele cazuri, de exemplu, se poate dezvolta în locuri neașteptate. Oricât de ciudat ar suna, este important să-ți verifici și unghiile.

Dacă ești una dintre persoanele cărora le place să stea la soare, trebuie să știi să-ți verifici pielea pentru semne de melanom. Potrivit American Academy of Dermatology Association (AAD), dacă observi o dungă pe unghie, ar putea fi un semn de melanom

Deși este rar ca acest tip de cancer (de piele – inclusiv melanomul) să se dezvolte sub și în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare, se întâmplă. Tinde să fie mai frecvent la persoanele de culoare și dacă ești mai în vârstă, potrivit AAD.

De asemenea, ați putea fi expus unui risc dacă ai antecedente familiale de melanom sau ți-ai rănit unghiile în trecut.

Există 5 semne la care trebuie să fiți atenți pe și în jurul unghiilor care ar putea indica că aveți melanom.

Normal Black Line Under Fingernail vs. Melanoma Streak » Scary Symptoms

Semne de cancer pe unghii: 1. O dungă întunecată

Aceasta poate arăta ca o bandă maro sau neagră pe unghie. Cel mai probabil este să apară pe degetul mare sau pe degetul mare al mâinii sau piciorului dominant. Cu toate acestea, decolorarea se poate dezvolta pe oricare dintre unghiile tale.

O femeie a povestit recent pe TikTok cum o dâră de unghii „mișto” pe care a avut-o timp de 10 ani (care arăta ca o linie maronie pictată pe unghia ei) s-a dovedit uletrior a fi un semn de melanom subungual.

Persoanele care au melanom sub unghie pot crede în mod greșit că au doar vânătăi sau chiar să nu observe deloc o schimbare. În afară de o linie, poate arăta și ca o pigmentare neregulată sub unghie.

Potrivit The Sun, femeia a dezvăluit că propria ei dungă întunecată a crescut din patul unghiei, unde stătea o aluniță canceroasă.

Skin Cancer in People of Color: Facts and Treatment - GoodRx

2. Piele închisă la culoare de lângă unghie

Când pielea din jurul unghiei devine mai întunecată, ar putea fi un semn de melanom avansat, potrivit AAD.

Onycholysis (Nail Separation): Symptoms, Causes & Treatment

Semne de cancer pe unghii: 3. Ridicarea unghiei de la mâini sau de la picioare

S-ar putea să credeți că tocmai v-ați înțepat degetul de la picior, dar o exfoliere a unghiilor sau o ridicare de pe piele ar putea fi semnul a ceva mai grav.

„Când se întâmplă acest lucru, unghia începe să se separe de patul unghial. Marginea liberă albă din partea superioară a unghiei va începe să arate mai lung pe măsură ce unghia se ridică”, potrivit AAD.

Split Nails, Repairing, Treating & Preventing, Everything You Need To Know

4. Despicarea unghiilor

Despicarea unghiei în mijloc este încă un alt semn posibil de melanom.

Nail Abnormalities: Symptoms, Causes, and Prevention

Semne de cancer pe unghii: 5. O umflătură sau un nodul sub unghii

Fiți atenți dacă observați ceva denivelat sub unghie. Aceasta poate fi însoțită de o bandă de culoare, care poate fi largă și neregulată sau întunecată și îngustă. Melanomul unghiilor este adesea diagnosticat într-un stadiu mai avansat decât melanomul pe piele, potrivit AAD.

Ar trebui să mergi imediat la un dermatolog dacă observi modificări ale unghiilor.

„Vestea bună este că, atunci când este găsit devreme, melanomul, chiar și pe unghii, este foarte tratabil”, potrivit AAD.

Așa că este util să știi ce să cauți și să-ți verifici regulat unghiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel