Sari la conținut

Tumori ale unghiilor? AȘA le poți recunoaște

Sursă FOTO: Unsplash

Mulți oameni nu știu că este posibil să aibă tumori ale unghiilor și această anomalie este uneori confundată cu anumite imperfecțiuni și poate trece neobservată. Cu toate acestea, tumorile în această zona sunt mai frecvente decât se crede.

O tumoare este o masă anormală care provoacă o creștere necorespunzătoare a numărului de celule. Țesutul afectat apare de obicei umflat, destins și se formează treptat.

Potrivit revistei Better with Health, unele tumori ale unghiilor sunt benigne și, prin urmare, au doar efect estetic, dar altele pot fi maligne.

Atunci când o tumoare malignă este identificată în unghie, aceasta are posibilitatea de a se extinde în alte părți ale corpului și de a metastaza.

Ce tip de tumori se pot dezvolta

Așadar, este important să recunoaștem ce tip de tumori se pot dezvolta, motiv pentru care le dezvăluim pe cele principale.

Granulomul piogenic: Se caracterizează prin faptul că este un nodul roșcat, benign, cu o suprafață netedă care pare adesea umedă. Consistența sa este de obicei moale și poate sângera ușor. Această tumoare poate să apară după o lovitură în unghie și în jurul sau sub ea.

Fibromul unghiei: Este cunoscut și sub numele de tumoare Köenen care are o consistență fermă, de aceeași culoare cu pielea care apare în jurul unghiei și creșterea acesteia este lentă. Când este prezent la mai multe degete, poate fi o boală numită scleroză tuberoasă.

Exostoza subunguala: aceasta tumora apare sub unghie , dar și la varful degetului. Când crește, împinge unghia în sus și asta o face să se desprindă.

În general, acest tip de tumoră apare la primul deget de la picior și pentru a o diagnostica este nevoie de o radiografie pentru a o trata prin intervenție chirurgicală.

Tumora glomus: Aceasta este o tumoare benignă și apare sub unghie. Are tendința de a arăta ca o pată roșie și albăstruie și provoacă durere intensă care crește atunci când vremea este rece. Uneori, durerea este intensificată prin contact minim și trebuie tratată prin intervenție chirurgicală.

Onicopapilom: Aceasta este una dintre cele mai frecvente temeri benigne, dar cea care trece neobservată. Poate arăta ca o linie sau o dungă maro, neagră sau gri pe sau sub unghie. Unghia se poate despica sau poate părea fulgioasă și solzoasă. Textura unghiei poate fi subțire, neuniformă sau crestată. Se pot forma umflături sub sau în jurul unghiei.

Tumori ale unghiilor? AȘA le poți recunoaște

Chist mixoid: Aceasta este o tumoare benignă caracterizată printr-un nodul moale, care uneori drenează spontan lichidul vâscos. De obicei este asociată cu osteoartrita la nivelul degetelor.

Nevus melanocitar: Aceasta este o leziune care arată ca o bandă longitudinală și apare sub unghie. Deși este benign la început, este important să-l monitorizați și să discutați orice modificări cu medicul dumneavoastră.

Melanomul: Aceasta este o tumoare malignă și arată ca o pată neagră sub unghie, care apoi se extinde pe piele.

Treptat, se ingroasa si obisnuit este ca la inceput sa nu prezinte niciun simptom. În general, acest tip de tumoră este foarte agresivă și necesită intervenție chirurgicală, necesitând adesea amputare și chimioterapie.

Carcinom cu celule scuamoase in situ: acest tip de tumoare este cunoscută și sub numele de boala Bowen și este rară.

Este, în general, mai frecventă la bărbații care se află în a treia și a patra decadă de viață. Se caracterizează printr-o leziune neruoasă sub unghie și uneori poate sângera.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel