Sari la conținut

Semne ale deficitului de vitamine pe care TREBUIE să le cunoașteți

Deficiențele de vitamine sunt alarmant de frecvente, chiar și în țările dezvoltate. Deci, de unde ar trebui să știți că aveți lipsă de nutrienți esențiali, în afară de a fi testat la cabinetul medicului?

20 de semne ale deficitului de vitamine pe care trebuie să le știți | Simptomele deficitului de nutrienți

Unele dintre aceste semne sunt surprinzătoare.

În primul rând, să ne uităm la simptomele deficienței de vitamina A.

Numărul 20. Ochi uscați.

Lipsa vitaminei A poate cauza probleme cu vederea: un binecunoscut simptom se manifestă prin ochii uscați.

Vitamina A este esențială pentru sănătatea corneei, stratul exterior transparent din partea din față a ochiului care permite pătrunderea luminii.

Ajută la formarea lacrimilor, ceea ce menține ochiul lubrifiat și confortabil.

Atunci când organismul are deficit de vitamina A, conjunctiva se poate usca.

Conjunctiva este membrana subțire care acoperă albul ochiului, care ajută la lubrifierea ochilor.

Când nu există suficiente lacrimi sau mucus, corneea poate deveni anormal de uscată sau inflamată.

Numărul 19. Orbirea nocturnă.

Unul dintre primele semne ale deficitului de vitamina A este orbirea nocturnă – incapacitatea ochiului de a se adapta la întuneric.

Cauza de bază a orbirii nocturne este lipsa unei substanțe bogate în vitamina A numită rodopsina din retină.

Rodopsina este o proteină sensibilă la lumină care absoarbe niveluri scăzute de lumină atunci când intrăm într-un mediu întunecat, permițându-ne să distingem forme, obiecte și mișcări în lumină slabă.

Nivelurile scăzute de vitamina A împiedică producția de rodopsina, care în cele din urmă afectează capacitatea unei persoane de a vedea în întuneric.

Numărul 18. Anemia.

S-ar putea să fii surprins să afli că un nivel scăzut de vitamina A poate fi o cauză principală a anemiei. Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu deficiență de vitamina A tind să aibă un nivel scăzut de fier, ceea ce poate duce la anemie. În mod normal, vitamina A ajută organismul să absoarbă fierul pentru a produce noi globule roșii.

este anemia

Fără vitamina A, capacitatea organismului de a produce globule roșii bogate în fier scade dramatic. Un studiu din 2013, publicat în revista Nutrients, a constatat că suplimentele de vitamina A pot preveni anemia feriprivă și o pot inversa.

Din fericire, este ușor să corectezi deficiența de vitamina A prin dieta. Există două surse principale de hrană.

Plante cu beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism.

Acestea sunt fructele și legumele galbene, roșii și verzi, cum ar fi morcovii, cartofii dulci, spanacul, kalele și pepenele galben.

Și alimente de origine animală cu retinol, forma activă a vitaminei A. Acestea includ ficatul, somonul, macroul, laptele, brânza și gălbenușurile de ou.

În continuare, să explorăm semnele deficienței de vitamina B12.

Numărul 17. Ulcere bucale.

Un semn interesant al deficitului de vitamina B12 este ulcerul bucal, altfel cunoscut sub numele de afte.

Acest lucru se întâmplă deoarece nivelurile mai scăzute de B12 pot face ca mucoasa bucală a corpului – țesutul care căptușește gura interioară – să devină mai slabă și mai puțin capabilă să se protejeze de bacterii și alți agenți invadatori.

Legătura dintre vitamina B și ulcerul bucal a fost dovedită în 2009, când medicii israelieni au administrat subiecților o doză nocturnă de vitamina B12 și au descoperit că aceasta previne aftele.

Numărul 16. Amețeli.

Deficitul de vitamina B12 este o cauză adesea trecută cu vederea a amețelii.

O cauză comună a deficitului de B12 este anemia pernicioasă. În anemia pernicioasă, intestinele nu pot absorbi B12 în mod corespunzător, astfel încât corpul dumneavoastră nu poate produce suficiente celule roșii din sânge. Ca urmare, aveți un număr scăzut de celule roșii din sânge și mai puțin oxigen circulă în creier și în alte părți ale corpului.

Deficitul de vitamina B12 în sine provoacă, de asemenea, anemie care duce la amețeli, dificultăți de respirație și dificultăți de mers.

În plus, lipsa suficientă a vitaminei B12 cauzează probleme la nivelul sistemului nervos, inclusiv senzație de dezechilibru, ace și vedere încețoșată, toate contribuind la amețeli.

Numărul 15. Palpitații cardiace.

Simți uneori inima ta de parcă e pe cale să-ți izbucnească din piept? Anemia cauzată de o deficiență de vitamina B12 poate provoca această experiență înfricoșătoare. Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială scade și ritmul cardiac crește semnificativ, iar acest lucru dă naștere la episoade de palpitații.

Numărul 14. Inflamația pielii.

Pe lângă vitamina B12, ar trebui să acordați atenție și nivelului de riboflavină – sau celălalt nume: vitamina B2. Un deficit de vitamina B2 poate provoca inflamarea pielii, cum ar fi o erupție cutanată sau dermatită. Cazurile severe apar ca fisuri în colțurile gurii și o limbă umflată, roșie.

Dacă urmați orice fel de dietă restrictivă sau aveți o problemă digestivă precum boala celiacă, atunci este vital să acordați o atenție deosebită acestui semn de avertizare subtil.

Din fericire, toate simptomele pe care le-am menționat pot fi contracarate prin creșterea aportului de alimente bogate în vitaminele B12 și B2 sau prin suplimente.

Acestea includ carne de vită, ficat de animale, crustacee, pește, carne, ouă, lapte, drojdie nutritivă și alimente fortificate cu B12.

În continuare, să discutăm despre simptomele deficienței de vitamina C.

Numărul 13. Riduri.

Prea puțină vitamina C va crește semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile. Asta pentru că vitamina C ajută la producerea de colagen, proteina care menține pielea elastică și tânără.

Deci, ce poți face dacă nivelul tău de vitamina C este scăzut? Doar prin creșterea aportului de fructe și legume, cum ar fi citrice, ardei gras, broccoli, kale și spanac, ați putea observa un efect benefic asupra pielii.

Numărul 12. Vase de sânge sparte.

Lipsa vitaminei C nu numai că face ridurile mai vizibile, dar poate provoca și ruperea vaselor de sânge ale pielii. Cunoscute și sub denumirea de vene păianjen, aceste vase de sânge mici, dilatate, apar aproape de suprafața pielii și sunt de obicei roșii, violete sau albastre.

Consumul de alimente bogate în vitamina C poate preveni venele paianjăn, dar nu le poate face să dispară.

Numărul 11. Gingii umflate.

Deficitul de vitamina C apare adesea în gură sub formă de gingii roșii, umflate și iritate. Dacă gingiile tale se simt deosebit de sensibile, încearcă să mănânci alimente care conțin vitamina C.

Acum, să explorăm semnele de avertizare ale deficienței de vitamina D.

Numărul 10. Probleme de somn.

Vitamina D nu ne ajută doar oasele, ci este și esențială pentru un somn bun.

Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu probleme de somn, cum ar fi orele mai scurte petrecute în pat și nopțile agitate.

De asemenea, poate crește inflamația nasului și a amigdalelor, care poate provoca sforăit sau apnee obstructivă în somn.

Cercetări recente au descoperit că cei cu o deficiență de vitamina D au un risc uimitor cu 50% mai mare de tulburări de somn. Pentru a evita aceste probleme, asigurați-vă că vă expuneți mult la soare sau luați un supliment de vitamina D.

Numărul 9. Căderea părului.

Un semn surprinzător al deficienței de vitamina D este căderea părului. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este implicată în producția de keratina, o proteină care alcătuiește părul.

Atunci când nu există suficientă vitamina D pentru a vă stimula foliculii de păr, creșterea părului nou poate fi oprită.

Numărul 8. Schimbări de dispoziție.

Dacă aveți o deficiență de vitamina D, este posibil să observați modificări ale dispoziției, cum ar fi să vă simțiți dezamăgiți sau obosit sau să aveți semne de depresie.

Acest lucru se datorează faptului că vitamina D ajută la menținerea nivelurilor de serotonină – mai bine cunoscută ca „hormonul fericirii” – în creierul nostru.

Mulți oameni de știință cred că depresia poate fi cauzată de un nivel scăzut de serotonină din creier.

Numărul 7. Răni cu vindecare lentă.

Dacă descoperiți că în organismul dumneavoastră durează mult timp pentru a vindeca zgârieturi, tăieturi și alte răni ale pielii, acesta ar putea fi un simptom al deficienței de vitamina D. Vitamina D este esențială pentru o recuperare adecvată. Ajută la reglarea creșterii celulare, așa că este necesar să obțineți suficient pentru a forma noi celule sănătoase ale pielii în zonele rănite.

Mergând mai departe, să examinăm simptomele revelatoare ale unei deficiențe de vitamina E.

Numărul 6. Probleme de echilibru.

Deficiențele de vitamina E sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea la persoanele cu fibroză chistică, boala Crohn și boala celiacă. Un simptom comun al deficienței de vitamina E este „problema de echilibru”.

Dacă vă confruntați cu căderi mai des decât de obicei și credeți că ați putea avea deficit de vitamina E, este timpul să vă verificați

Numărul 5. Dureri nervoase.

Durerea nervoasă, care este adesea descrisă ca durere de arsură, înjunghiere sau fulgerătoare, poate fi cauzată de o deficiență de vitamina E. Studiile arată că injecțiile cu vitamina E pot ajuta la reducerea durerii neuropatice.

Acest lucru se datorează faptului că vitamina E protejează tecile grase din jurul celulelor noastre nervoase; iar când nu avem suficient, aceste teci se pot deteriora.

Numărul 4. Dureri musculare.

Poate fi o surpriză, dar vitamina E joacă un rol important în menținerea mușchilor noștri. Un studiu din 2013 publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă a constatat că persoanele care au luat 400 UI de vitamina E în fiecare zi au avut mai puține leziuni musculare.

Așa că ar trebui să acordați o atenție suplimentară dacă nu sunteți foarte activ, dar mușchii dumneavoastră sunt slăbiți și dor.

Puteți preveni deficiența de vitamina E, crescând aportul de alimente precum semințele de floarea soarelui, avocado, spanac, broccoli, migdale și alune. Cu toate acestea, săriți peste „uleiuri vegetale”, deoarece acestea sunt foarte procesate.

În continuare, să intrăm în semnele și simptomele unei deficiențe de vitamina K.

Numărul 3. Probleme de coagulare.

Vitamina K este importantă pentru hemostaza sau coagularea sângelui.

Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce proteine pentru coagularea sângelui, astfel încât rănile să poată opri sângerarea și să se vindece.

Persoanele care trăiesc cu probleme de absorbție, cum ar fi fibroza chistică, boala celiacă, colita ulceroasă și sindromul intestinului scurt ar trebui să acorde o atenție deosebită modului în care se coagulează, deoarece au un risc crescut de deficiență de vitamina K.

Numărul 2. Vânătăi ușoare.

Te învinețești repede? Dacă vă învinețiți la cea mai mică umflătură, ar trebui să vă gândiți să efectuați analize de sânge. Vânătăile ușoare pot fi un semn că nu există suficientă vitamina K care circulă în sânge.

Numărul 1. Sânge în scaun.

Observarea sângelui în mișcările intestinale este aproape întotdeauna un motiv de îngrijorare. Și acesta ar putea fi un simptom al sângerării excesive cauzate de deficiența de vitamina K. Indiferent care este cauza, este important să fii verificat de un medic.

Alimentele cu vitamina K1 și K2 susțin coagularea normală a sângelui, așa că este important să obțineți suficient din aceste două vitamine.

Alimentele cu vitamina K1 includ legume cu frunze verzi, cum ar fi gulii și napi, varză, spanac, broccoli, varză de Bruxelles, varză și salată verde.

Și alimentele cu vitamina K2 includ natto, varză murată, gălbenușuri de ou pascate și unele brânzeturi.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel