marți, noiembrie 24, 2020
Andrada Lăcătuș

Grijile de zi cu zi pot fi copleșitoare, iar pe termen lung îți pot afecta sănătatea. Dacă ești epuizat și ai o listă de activități care nu se mai termină, poate simți nevoia să iei o pauză.

Stresul și epuizarea vin odată cu grijile de zi cu zi. Cu toate acestea, este bine să cunoști cunoști semnele ce îți indică să iei o pauză. Într-o publicare Healthline, specialiștii oferă câteva indicii pe care să nu le ignori atunci când simți că energia ta este de nerecuperat, indiferent ce ai face.

  • Pare că nu ești niciodată odihnit. Poate te împovărezi cu prea multe proiecte la lucru, sau poate că nu iei niciodată o pauză binemeritată. Cu toate acestea, când este momentul să te relaxezi, nu îți poți ieși din ritmul agitat și nu te poți relaxa cum trebuie.
  • Ești treaz prea mult timp. Poate că stai până târziu să lucrezi, sau poate nu poți dormi deși ai nevoie de odihnă. Somnul este primul aspect ce are de suferit atunci când ești stresat și poți dezvolta tulburări.
  • Observi modificări în obiceiurile alimentare. Dacă te surprinzi sărind mese fără să realizezi, îți pierzi pofta de mâncare sau, dimpotrivă, ești mereu în cautarea unei gustări deși nu ți-e foame, înseamnă că poți fi stresat.
  • Nu ai motivație. Dacă ai ajuns în punctul în care nimic din ceea ce preferai să faci nu îți mai aduce nicio satisfacție, este posibil să experimentezi un nivel crescut de stres. Stresul transformă într-o obligație orice lucru, inclusiv ceea ce îți aducea satisfacție.
  • Simți că nu ai niciodată energie. Stresul excesiv te poate extenua atât din punct de vedere mental, cât și fizic. De aceea, poți avea un sistem imunitar slăbit și te poți îmbolnăvi des.
  • Ești retras. Acordă atenție momentelor în care refuzi invitații și preferi să rămâi acasă. Stresul te poate afecta emoțional și te poate îndepărta de cei dragi.
  • Nu te poți concentra. Este normal să ai episoade în care depui un efort să ții minte lucruri sau să urmărești un fir narativ. Cu toate acestea, dacă ai dificultăți substanțiale în a te concentra sau lucrurile banale devin, dintr-o dată, greu de îndeplinit, este recomandat să iei o pauză.

Parteneri