Sari la conținut

Semne de alarmă care anunță bolile de prostată

Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin, aflată la intersecţia cu aparatul urinar, cu rol în producerea lichidului prostatic, parte componentă a lichidului seminal.   Asezata în faţa rectului, sub vezica urinară,  traversată de uretră, conduct si  asigură plecarea urinei din vezică la exterior. Are forma si dimensiunea unei nuci. Este formata din doi lobi si se dezvolta in volum o data cu inaintarea in varsta. Glanda prostatica are contact cu vezica urinara si cu uretra, precum si cu calea genitala ejaculatorie. Acest lucru face ca prostata sa fie implicata in permanenta in doua functii vitale: in functia sexuala a barbatului si in functia urinara.
Bolile frecvente ale prostatei sunt adenomul de prosta si cancerul de prostata

ADENOMUL DE PROSTATA

Adenomul de prostata este cea mai importanta afectiune a prostatei, fiind o tumora benigna frecvent intalnita la barbatii peste 60 de ani, in vreme ce la tineri predomina prostatita –inflamatii ale tesutului prostatic.

Deşi nu este o boală cu risc vital, simptomatologia de tract urinar inferior, caracteristică bolii, poate afecta in mare măsură calitatea vieţii bolnavilor. Este foarte important sa acorzi o atentie deosebita simptomelor alarmante si sa apelezi urgent la un consult de specialitate,la un medic urolog.

Sintome alarmante,

Primele simptome care ar trebui să-ți atragă atenția sunt:

  • urinare frecventă în cursul nopții (mai mult de 2 ori)
  • un început ezitant al urinării – bărbatul așteaptă un timp până începe să urineze
  • jet urinar cu presiune slabă –
  • jet urinar intermitent sau întrerupt
  • urinare dificilă – pacientul se forțează să urineze și să-și evacueze vezica urinară
  • urinare prelungită din cauza faptului că presiunea jetului este scazută
  • senzația de golire incompletă a vezicii urinare
  • senzația bruscă și imperioasă de a urina, aproape imposibil de amânat
  • infecții urinare tratate, însă recidivate
  • hematurie intermitentă,prezenta sângelui în urina

Orice bărbat cu vârsta peste 50 de ani trebuie sa să se prezinte la control urologic de două ori pe an, astfel încât afecțiunea să fie diagnosticată cât mai precoce. Nu de puține ori, fenomenele iritative și obstructive devin supărătoare atunci când boala este avansată, iar tratamentul este dificil și costisitor.

Principalele complicatii ale adenomului de prostata sunt: formarea  pietrelor sau a diverticulilor la vezica urinara, infectiile urinare, retentie acuta de urina, hematurii recidivante, iar in cazurile severe se poate ajunge si la insuficienta renala.

Investigațiile de rutina ce trebuie sa le faci dupa ce ai trecut de 50 ani,pentru obtinerea unui diagnostic corect,

  •  consult urologic de 2 ori pe an cu tușeu rectal pentru     stabilirea mărimii, formei și consisteței prostatei
  •  determinarea valorilor PSA – antigen prostatic specific-
  •  urocultura
  •  sumar de urina,
  •  uree
  •  ecografie
  •  creatinină
  •  la indicatiile medicului urolog se pot face si alte analize

Adenomul de prostată este o boală care se agravează în timp. De aceea, tratamentul medicamentos trebuie să fie cât mai precoce şi administrat timp îndelungat.  Tratamentul nu trebuie să fie întrerupt, chiar dacă simptomele bolii au dispărut.  Întreruperea tratamentului duce la complicaţii ale adenomului de prostată, precum retenţia acută de urină şi nevoia intervenţiei chirurgicale.  Bolnavii care nu si descopera boala la timp, vor ajunge până la urmă la tratament, dar într-o fază a bolii mult mai avansată.   După vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat trebuie să facă o evaluare anuală a aparatului urinar şi, în special, a prostatei. Principalele testări: determinarea antigenului specific prostatic (PSA) şi un examen ecografic, la care se poate adăuga tuşeul rectal. Dacă apar semne de tip urinare frecventă, urinare dificilă sau senzaţia de urinare incompletă, evaluarea va trebui să fie facută chiar şi înaintea vârstei de 50 ani.

Clinica noastra specializata in urologie se adreseaza categoriilor de pacienti cu afectiuni urologice ,oferind astfel ,conditii de diagnosticare, tratament la nivelul clinicilor din strainatate.

Clinic ExMedica  prin serviciile sale de excelenta,in conditii de maxima competenta si profesionalism iti ofera un diagnostic corect si aplicarea unui tratament optim pentru fiecare pacient in parte.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel