Sari la conținut

Semne de cancer: ACESTEA sunt cele mai ignorate simptome. OMS: La nivel mondial, 1 din 6 decese se întâmplă din cauza cancerului

glanda tiroida
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semn al unor probleme hormonale

Semne de cancer: ACESTEA sunt cele mai ignorate simptome. OMS: La nivel mondial, 1 din 6 decese se întâmplă din cauza cancerului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape unul din șase decese la nivel mondial este cauzat de cancer. Statisticile arată că, în 2020, aproape 10 milioane de vieți au fost pierdute din cauza cancerului.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerele de sân, plămân, colon și rect și prostată.

Unul dintre principalele obstacole ale tratamentului cancerului este întârzierea diagnosticului, care se întâmplă din cauza identificării tardive a creșterii tumorii.

Iată în cele ce urmează, care sunt, pe scurt, cele mai frecvente și adesea ignorate simptome ale cancerului la bărbați și femei.

1. Oboseala

Oboseala este un semn clasic de cancer observat la multe persoane. În timpul cancerului, cineva se simte extrem de slăbit, apatic și epuizat de energie. Această oboseală crește treptat și la un moment dat individului îi este greu să se trezească din pat.

„Persoanele cu cancer l-ar putea descrie ca simțindu-se foarte slăbite, fără energie și sleite de puteri, stări care pot scădea pentru un timp, dar apoi revin.

Unii se pot simți prea obosiți pentru a mânca, a merge la baie sau chiar a folosi telecomanda televizorului. Poate fi greu să te gândești sau să te miști.

Odihna ar putea ajuta pentru o perioadă scurtă de timp, dar aceastî stare nu dispare și doar puțină activitate poate fi epuizantă.

Pentru unele persoane cu cancer, acest tip de oboseală provoacă mai multă suferință decât durere , greață, vărsături sau depresie”, se arată în American Cancer Society.

2. Pierderea în greutate

Pierderea în greutate este unul dintre primele semne de cancer și, din păcate, mulți oameni nu pot identifica asocierea acestuia cu cancerul.

Dacă vă confruntați cu pierderea în greutate dintr-o dată, fără nicio altă explicație, este recomandabil să vă faceți un test medical.

3. Erupție cutanată pe corp

Problemele legate de piele sunt frecvent observate la cei cu leucemie. Această erupție cutanată se întâmplă din cauza spargerii vaselor de sânge mici sub piele.

4. Dureri frecvente de cap 

Durerile de cap, care reapar și cresc treptat, sunt observate la pacienții diagnosticați cu cancer. Orice tip neobișnuit de cefalee trebuie monitorizat cu atenție. Este un semn precoce al unei tumori pe creier.

 

Din cauza unui dezechilibru în compoziția celulelor sanguine, se observă mai multe modificări în piele.

5. Menstruații dureroase

Ciclurile sunt dureroase, fără îndoială. Dar dacă aveți menstruații abundente și aveți dureri insuportabile în acest timp, este indicat să vă testați medical. Acest lucru este frecvent întâlnit la femeile cu cancer endometrial.

 

6. Durere oculară

Durerea ca un junghi în ochi este unul dintre semnele inițiale ale creșterii canceroase la nivelul ochilor. Această durere este adesea ignorată și considerată ca fiind ceva mai puțin grav.

7. Modificări ale sânului

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Pentru a evita evoluția cancerului de sân, este necesară autoexaminarea.

Una dintre schimbările majore observate la femeile care au cancer de sân este modificarea mameloanului sau a sânului. Sfarcurile își schimbă forma, se răstoarnă sau sunt întoarse lateral.

8. Alte semne de știut

În afară de semnele menționate mai sus, trebuie să aveți grijă și la următoarele semne de cancer:

  • umflarea testiculelor,
  • dificultăți de a mânca și înghiți alimente,
  • tulburări de sănătate intestinală,
  • respirație șuierătoare,
  • balonare cronică,
  • modificări ale mișcărilor intestinale,
  • probleme de erecție,
  • probleme la urinare,
  • febră,
  • modificări la nivelul unghiei.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel