Sari la conținut

Septicemie: semnul care apare la copiii atunci când plâng. Când trebuie să mergi la medic

Septicemie: semnul care apare la copiii atunci când plâng. Septicemia este o reacție care pune viața în pericol la o infecție, poate fi dificil de detectat, așa că este vital să știi la ce să fii atent. Este vorba despre o reacție care pune viața în pericol la o infecție.

Sepsisul întâmplă atunci când sistemul nostru imunitar reacționează exagerat la o infecție și începe să deterioreze țesuturile și organele corpului tău. Nu poți lua septicemie de la o altă persoană. Sepsisul se numește uneori septicemie sau otrăvire a sângelui.

Septicemie: semnul care pare la copiii atunci când plâng

Un strigăt slab și ascuțit ar putea fi un semn că copilul tău are sepsis. Cele mai frecvente simptome includ o erupție cutanată care nu se estompează atunci când răsuciți un pahar peste el și dificultăți de respirație, potrivit NHS.

Acest lucru ar putea prezenta zgomote de mormăit, stomacul care se strânge sub cutia toracică, dispnee sau respirație foarte rapidă.

Tinerii pot avea, de asemenea, pielea albastră, cenușie, palidă sau cu pete și se pot simți mai somnoroși decât în mod normal sau pot fi dificil de trezit, spune serviciul de sănătate.

Lipsa interesului pentru hrănire sau de activitățile lor obișnuite poate indica, de asemenea, sepsis, cunoscut și sub denumirea de septicemie sau otrăvire a sângelui. În cele din urmă, atunci când un copil cu această afecțiune plânge, adesea sună mai slab și mai ascuțit.

Dacă observați oricare dintre aceste semne, ar trebui să mergeți la medic de urgență. Simptomele diferă ușor la copiii mai mari și la adulți, deși multe sunt aceleași.

Pe lângă modificări ale pielii, o erupție cutanată și probleme de respirație, oamenii pot, de asemenea, să fie confuzi, să stâlcească cuvintele sau să nu aibă sens atunci când vorbesc.

Dacă copilul suferă de septicemie și este diagnosticat și tratat rapid, acesta ar trebui să se recupereze complet, fără daune pe termen lung.

În cazul cazurilor mai severe de otrăvire a sângelui, afectarea organelor și țesutului corpului copilului îi poate afecta permanent. În cele mai severe cazuri de otrăvire a sângelui, atunci când tratamentul este prea târziu pentru a corecta orice daune aduse corpului copilului, poate fi fatal.

Cine poate face septicemie. Metode de prevenție

Oricine poate face o infecție care duce la septicemie, dar anumite grupuri sunt mai vulnerabile decât altele. Acestea includ:

  • Bebelușii sub un an, în special dacă au fost prematuri sau mama lor a avut o infecție în timpul sarcinii
  • Persoane peste 75 de ani
  • Persoanele cu cu diabet
  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, de la chimioterapie sau un transplant de organe, de exemplu
  • Oricine a suferit recent o intervenție chirurgicală sau o boală gravă
  • Femei care tocmai au născut, au avut un avort spontan sau au făcut avort

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni riscul de infecție, inclusiv menținerea rănilor curate și îmbrăcate corespunzător. De asemenea, ar trebui să căutați tratament pentru orice infecții bucale și furuncule și să vă asigurați că rămâneți la curent cu imunizările copilului dumneavoastră.

O dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea.

Cele mai frecvente simptome la sugari și copii mici includ

  • Piele, buze sau limbă albastră, gri, palidă sau cu pete. Pe pielea maro sau neagră, aceasta poate fi mai ușor de văzut pe palmele mâinilor sau tălpile picioarelor
  • O erupție cutanată care nu se estompează când rulați un pahar peste ea, la fel ca și meningita
  • Dificultate la respirație (s-ar putea să observați zgomote de mormăit), dispnee sau respirație foarte rapidă
  • Un strigăt slab, ascuțit, care nu este ca strigătul lor normal
  • Nu răspund așa cum o fac în mod normal sau nu sunt interesați de hrănire sau de activități normale
  • Este mai somnoros decât în mod normal sau dificil de trezit

La adulți și copiii mai mari, următoarele pot fi semne de sepsis:

  • Acționează confuz, vorbire neclară sau nu are sens
  • Piele, buze sau limbă albastră, gri, palidă sau cu pete 
  • O erupție cutanată care nu se estompează când rulați un pahar peste ea, la fel ca și meningita
  • Dificultate la respirație, dificultăți de respirație sau respirație foarte rapidă

Sepsisul poate fi deosebit de greu de detectat în aceste cazuri: 

  • Bebeluși și copii mici
  • Persoanele cu demență
  • Persoane cu dizabilități de învățare
  • Persoane care au dificultăți de comunicare
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel