Sari la conținut

Semne de tumoră cerebrală: cele mai comune fapte pe care ar trebui să le cunoașteți

boli neurologice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai cunoscute semne pentru tumori pe creier

Semne de tumoră cerebrală: cele mai comune fapte pe care ar trebui să le cunoașteți.

Chiar dacă o tumoră pe creier sună ca o situație care pune viața în pericol, dacă este identificată bine la timp, poate fi îngrijită și tratată cu ușurință. Medicii spun că multe tipuri de tumori pot crește în creierul nostru. Unele sunt necanceroase sau benigne, în timp ce altele pot fi maligne și pun viața în pericol.

Creșterea unei tumori variază în general în funcție de locație și de modul în care aceasta afectează funcționarea sistemului nervos. Meningiomul este cea mai frecventă tumoare cerebrală, care reprezintă aproximativ 30% dintre acestea.

Semne de tumoră cerebrală: cele mai comune fapte pe care ar trebui să le cunoașteți

Iată câteva fapte importante pe care trebuie să le știi despre tumorile cerebrale:

1. Meningiomul poate crește oriunde în creier: Tumorile provin din celulele din creier și măduva spinării. Provoacă inflamație și umflături atunci când sunt apăsate împotriva creierului și a altor părți ale craniului. Provoacă dureri de cap severe, greață și vărsături.

2. Simptomele depind de dimensiunea și localizarea tumorii: Simptomele meningioamelor depind de dimensiune și poziție, deoarece pot bloca fluxul de lichid cefalorahidian, ceea ce duce la pierderea memoriei. În afară de durerile de cap, acestea provoacă și probleme de vedere.

3. Diagnosticul poate fi incidental: Există momente când diagnosticul de meningiom poate fi făcut atunci când medicul căuta o altă afecțiune care efectuează RMN sau CT. În funcție de rezultatele mai multor analize, medicul poate afla dacă tumora necesită sau nu o intervenție chirurgicală imediată.

4. În cea mai mare parte, meningiomul nu se răspândește: Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor, meningiomul, chiar dacă este mare, este benign și nu se răspândește în alte părți ale corpului.

5. Meningiomul poate să nu necesite intervenție chirurgicală: Dacă meningiomul este mic și inofensiv, nu este necesară intervenția chirurgicală, dar în caz contrar, medicii efectuează o craniotomie pentru îndepărtarea tumorii.

Cu toate acestea, există mai multe tehnici noi în chirurgia tumorilor cerebrale, chiar și pentru tumorile localizate adânc în craniu, iar unele dintre acestea sunt mai puțin invazive. Una dintre proceduri implică un tub asistat de cameră care mișcă ușor țesutul cerebral deoparte, astfel încât chirurgii să poată ajunge la tumoră cu mai puține tăieturi, astfel încât pacienții să se poată recupera mai repede.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel