Sari la conținut

Semne neobișnuite ale unui accident vascular cerebral de care s-ar putea să nu fiți conștienți

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele trecute de 50 de ani, risc mare de AVC

Aproximativ 100.000 de persoane suferă accidente vasculare cerebrale în fiecare an, dar semnele ar putea să nu fie atât de evidente.

Principalele semne ale unui accident vascular cerebral pot fi reținute cu ajutorul acronimului FAST, dar există și alte simptome la care trebuie să fiți atenți. Pentru a reține cele mai frecvente semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral, este esențial să memorați acronimul FAST.

FAST înseamnă:

  • Slăbiciune facială: poate persoana să zâmbească? Are gura sau ochiul căzuți?
  • Slăbiciune a brațelor: poate persoana să ridice ambele brațe?
  • Probleme de vorbire: poate persoana să vorbească clar și să înțeleagă ceea ce spuneți?
  • Este timpul să sunați la 999: dacă observați oricare dintre aceste semne.

Sistemul de asistență medicală Beaumont Health a subliniat că un accident vascular cerebral poate duce la modificări ale vederii.

Amanda Griffith, asistentă medicală Beaumont din cadrul echipei de neurochirurgie, a explicat.

„Dacă aveți un accident vascular cerebral în partea din spate a creierului, veți avea o reducere a câmpului vizual pe o parte a vederii”, a spus Griffith.

De asemenea, ar putea exista o pierdere a coordonării, o poartă nesigură și/sau o senzație de amețeală.

Unele persoane pot avea un debut brusc de greață și vărsături sau se pot simți foarte obosite.

Semne neobișnuite ale unui accident vascular cerebral

Persoanele care suferă un accident vascular cerebral hemoragic ar putea dezvolta o durere de cap bruscă și severă, care poate fi, de asemenea, „singurul simptom”.

Un accident vascular cerebral hemoragic apare atunci când un vas de sânge din creier se sparge, de obicei din cauza unei tensiuni arteriale ridicate.

Un accident vascular cerebral ischemic, care este mai frecvent, apare atunci când fluxul sanguin către creier este întrerupt, ceea ce provoacă moartea celulelor cerebrale.

Aceste tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt cauzate de un blocaj sau de un cheag, colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată fiind doi factori de risc pentru un accident vascular cerebral.

Potrivit Express, Griffith a spus: „Majoritatea oamenilor sunt dominanți la nivelul creierului stâng, așa că accidentele vasculare cerebrale în partea stângă a creierului pot fi grave.

„Partea creierului care este dominantă este responsabilă pentru vorbire și înțelegerea vorbirii.

„În mod obișnuit, partea dominantă este determinată de mâna pe care o folosești. Dreptacii sunt toți dreptaci cu creierul dominant stâng, dar nu toți stângacii sunt dreptaci cu creierul dominant.”

Simptomele suplimentare ale unui accident vascular cerebral pot include amorțeală și furnicături, sau pierderea senzației, pe o parte a corpului.

Oamenii ar trebui să se prezinte la medicul lor dacă cred că ar fi putut suferi un accident vascular cerebral, mai ales dacă în familie există boli de inimă sau anevrisme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel