Sari la conținut

Semne și simptome ale anemiei. Persoanele predispuse la anemie

Simptome și cauze ale anemiei
Sursă foto: Getty Images
Simptome și cauze ale anemiei

Anemia apare atunci când sângele dumneavoastră are un număr redus de globule roșii, ceea ce face dificilă transportul oxigenului din plămâni către restul corpului. Persoanele care au cancer, o boală autoimună sau menstruații abundente au un risc mai mare de a dezvolta anemie.

De obicei, tratamentul pentru anemie implică administrarea de suplimente sau medicamente care ajută sângele să dezvolte mai multe globule roșii. Dacă anemia este mai severă, este posibil să aveți nevoie de medicamente intravenoase, o transfuzie de sânge sau chiar o intervenție chirurgicală.

Există mai multe tipuri de anemie în funcție de cauza afecțiunii, dar multe dintre simptome rămân aceleași. Simptomele comune ale anemiei includ dureri de cap, oboseală sau dificultăți de respirație.

Simptomele pe care le experimentați pot varia de la ușoare la severe, în funcție de cât de gravă este anemia și cât de repede se dezvoltă. În stadiile incipiente ale anemiei, este posibil să nu aveți deloc simptome. Pe măsură ce anemia progresează, simptomele dumneavoastră se pot agrava dacă nu sunt tratate.

ce este anemia
Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Oboseală extremă

Senzația de obosealăă este cel mai frecvent simptom al anemiei cu deficit de fier. Simptomul se asociază şi cu anemie aplastică şi anemie hemolitică.

Celulele roșii transportă oxigen prin corp, iar organismul are nevoie de oxigen pentru energie. Când aveți un nivel scăzut de celule roșii din sânge, țesuturile și mușchii corpului nu pot primi suficient oxigen sau energie.

În plus, inima ta lucrează mai mult decât în mod normal pentru a muta sângele bogat în oxigen pe care îl ai în jurul corpului. Toate aceste lucruri combinate pot duce la oboseală și oboseală extremă.

Piele palida

A avea pielea palidă este comună în toate tipurile de anemie. Paloarea este legată de fluxul sanguin. Când aveți un număr scăzut de globule roșii, mai puțin sânge roșu va curge la suprafață, determinând pielea să își piardă o anumită culoare.

Dureri de cap

Durerile de cap, și uneori migrenele, sunt frecvente cu mai multe tipuri de anemie, dar motivul pentru aceasta este încă neclar. Există unele dovezi că deficitul de fier, cea mai frecventă cauză a anemiei, poate fi cauza principală a durerilor de cap. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru femei și fete și în timpul menstruației.

Respirația scurtă

Când nivelul hemoglobinei (o proteină din sângele roșu care transportă oxigen) este scăzut în timpul anemiei, nivelul de oxigen este, de asemenea, scăzut. În consecință, mușchii și țesuturile tale sunt lipsite de sânge bogat în oxigen.

Când se întâmplă acest lucru, desfășurarea activităților normale, de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau chiar doar a face patul, poate deveni mai dificil. S-ar putea să vă simțiți fără respirație și uneori amețit.

Bătăi neregulate ale inimii sau palpitații

Hemoglobina ajută la transportul oxigenului în corp. Când aveți anemie, nivelurile scăzute de hemoglobină pot determina inima să lucreze mai mult pentru a transporta oxigen.

Această tensiune suplimentară asupra inimii dumneavoastră poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau la senzația că inima dumneavoastră bate prea repede sau anormal. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.