sâmbătă, iunie 25, 2022

Este o tulburare bipolară? Iată cum să recunoașteți semnele și simptomele și să obțineți ajutor pentru manie, hipomanie și depresie bipolară.

Ce este tulburarea bipolară?

Cu toții avem suișuri și coborâșuri, dar cu tulburarea bipolară (cunoscută cândva sub denumirea de depresie maniacală sau tulburare maniaco-depresivă) aceste vârfuri și văi sunt mai severe.

Tulburarea bipolară provoacă schimbări serioase ale dispoziției, energiei, gândirii și comportamentului – de la nivelurile maxime ale maniei, pe o extremă, la cele scăzute ale depresiei, pe de altă parte. Mai mult decât o stare de spirit bună sau proastă trecătoare, ciclurile tulburării bipolare durează zile, săptămâni sau luni.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Și, spre deosebire de schimbările de dispoziție obișnuite, schimbările de dispoziție ale tulburării bipolare sunt atât de intense încât pot interfera cu performanța la locul de muncă sau la școală, vă pot afecta relațiile și vă pot perturba capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi.

În timpul unui episod maniacal, s-ar putea să renunți impulsiv la locul de muncă, să cheltui sume uriașe de pe cardurile de credit sau să te simți odihnit după ce ai dormit două ore. În timpul unui episod depresiv, s-ar putea să fii prea obosit pentru a te da jos din pat și plin de dezgust de tine însuți și de deznădejde față de faptul că ești șomer și ai datorii.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Cauzele tulburării bipolare nu sunt complet înțelese, dar adesea pare a fi ereditară.

Primul episod maniacal sau depresiv de tulburare bipolară apare de obicei în anii adolescenței sau la începutul vârstei adulte.

Simptomele pot fi subtile și confuze; multe persoane cu tulburare bipolară sunt trecute cu vederea sau diagnosticate greșit – rezultând suferințe inutile. Deoarece tulburarea bipolară tinde să se agraveze fără tratament, este important să aflați cum arată simptomele. Recunoașterea problemei este primul pas pentru a vă simți mai bine și pentru a vă restabili viața.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

Semne și simptome ale tulburării bipolare

Tulburarea bipolară poate arăta  diferit de la o persoană la alta. Simptomele variază foarte mult în ceea ce privește modelul, severitatea și frecvența. Unii oameni sunt mai predispuși fie la manie, fie la depresie, în timp ce alții alternează în mod egal între cele două tipuri de episoade. Unii au tulburări frecvente de dispoziție, în timp ce alții experimentează doar câteva de-a lungul vieții.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

Există patru tipuri de episoade de dispoziție în tulburarea bipolară:

  • manie,
  • hipomanie,
  • depresie și
  • episoade mixte.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private