Sari la conținut

Semne și simptome că experimentezi un atac de cord. Poți trece prin momente înfricoșătoare

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semn atac de cord

Experimentarea unui atac de cord poate genera o gamă variată de senzații intense și înfricoșătoare.În momentul în care sângele bogat în oxigen este blocat înainte de a ajunge la inimă se produce infarctul miocardic.

În cele mai multe dintre cazuri, problema este cauzată de acumularea plăcii de aterom în arterele coronare, ceea ce duce la îngustarea acestora.

Semne și simptome că experimentezi un atac de cord

În momentul în care particulele de placă se desprind, sângele se acumulează în jurul lor, provocând cheaguri de sânge. Aceste cheaguri pot bloca complet fluxul sangvin, ducând la ischemie.

Nu treceți niciodată cu vederea simptome precum disconfort general, presiune sau durere în piept. De asemenea, semnele pot aparea și în alte zone ale corpului, cum ar fi unul sau ambele brațe, în spate, gât, stomac sau chiar în maxilar.

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În cele ce urmează vom prezenta simptomele specifice ale unui atac de cord și cum trebuie să reacționezi în situații de urgență. Descoperă cum poți recunoaște semnele precursoare și care sunt pașii critici pentru gestionarea rapidă a unei astfel de situații.

  • Durere și presiune în piept: Atunci când faci un atac de cord, poți simți o durere intensă sau o presiune puternică în piept. Această senzație neplăcută poate iradia și în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele, gâtul sau maxilarul.
  • Dificultăți de respirație: O altă trăsătură comună a atacului de cord este dificultatea în respirație. Poți simți o senzație de sufocare sau lipsă de aer, semn că inima ta nu primește suficient sânge pentru a funcționa eficient.
  • Anxietate și panică: Atacurile de cord pot fi însoțite de anxietate și panică. Simțind că ceva este în neregulă, este important să rămâi calm și să acționezi rapid.
  • Transpirații reci și grețuri: Persoanele care trec printr-un atac de cord pot experimenta transpirații reci, grețuri și chiar vărsături. Aceste simptome adaugă o componentă suplimentară de disconfort.

În cazul unui atac de cord, timpul este crucial. Sună imediat la 112 și descrie cu precizie simptomele. Ignorarea sau amânarea căutării de ajutor medical poate avea consecințe grave.

Prevenirea atacurilor de cord

Pentru a reduce riscul de atacuri de cord, adoptă un stil de viață sănătos.

  • Menține o alimentație echilibrată, fă exerciții fizice regulat și controlează factorii de risc precum tensiunea arterială și colesterolul.
  • Recunoașterea timpurie a simptomelor și acțiunea imediată pot face diferența între viață și moarte în cazul unui atac de cord.
  • Fii conștient de corpul tău, nu ignora semnalele de avertisment și caută ajutor medical prompt pentru a-ți proteja sănătatea cardiacă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel