Sari la conținut

Semne și simptome comune ale cancerului. Indicii că boala s-a răspândit

Cancerul poate provoca aproape orice tip de semn sau simptom.

Un semn este ceva pe care alții îl pot vedea, cum ar fi febră, vărsături sau respirație rapidă. Simptomele sunt percepute doar de persoana care are afecțiunea. De exemplu, slăbiciunea, oboseala și durerea sunt simptome.

Este posibil să aveți atât semne, cât și simptome de cancer, care pot semnala că ceva nu este în regulă în corpul dumneavoastră. Recunoașterea acestor indicatori poate duce la un diagnostic mai devreme și, eventual, la o perspectivă mai bună.

Cum cauzează cancerul semne și simptome?

Când cancerul crește, poate împinge organele, nervii și vasele de sânge din apropiere, ceea ce poate provoca semne și simptome. Chiar și cele mai mici tumori pot provoca simptome în anumite organe, cum ar fi creierul.

Dacă cancerul dumneavoastră se răspândește, cunoscut sub numele de metastazare, este posibil să observați semne sau simptome în diferite părți ale corpului.

Un alt motiv pentru care s-ar putea să întâmpinați simptome este că celulele canceroase consumă o mare parte din aprovizionarea cu energie a corpului. De asemenea, provoacă modificări în modul în care funcționează sistemul imunitar.

Unele dintre cele mai comune semne și simptome ale cancerului

Deși fiecare caz este diferit, unele semne și simptome generale ale cancerului includ:

  • Scădere în greutate. Scăderea în greutate inexplicabilă de 10 kilograme sau mai mult poate fi unul dintre primele semne de cancer. Scăderea în greutate este frecventă la persoanele care au cancer de pancreas, stomac, esofag sau plămâni, dar poate apărea cu orice tip de cancer.
  • Febră. Febra apare frecvent când cancerul a metastazat. Transpirațiile nocturne însoțesc adesea febra. Aproape toate persoanele cu cancer vor avea febră la un moment dat.
  • Oboseală. A te simți extrem de obosit poate fi un simptom al cancerului în corpul tău.
  • Un nodul. Un nod sau îngroșarea pielii poate fi un semn precoce sau tardiv al cancerului. Persoanele cu cancer la sân, ganglioni limfatici, țesuturi moi și testicule au de obicei noduli.
  • Modificări ale pielii. Îngălbenirea, închiderea sau înroșirea pielii pot semnala cancer. De asemenea, rănile care nu se vindecă ar trebui verificate. În plus, alunițele, pistruii sau negii care își schimbă culoarea, forma sau dimensiunea ar putea fi un semn al cancerului de piele.
  • De cele mai multe ori, durerea apare deoarece cancerul s-a răspândit deja în corpul dumneavoastră. Dar durerea poate fi un simptom precoce al cancerului osos sau al cancerului testicular. Durerea de spate este frecventă la persoanele cu cancer colorectal, cancer pancreatic sau cancer ovarian. Cei cu tumori pe creier se plâng adesea de o durere de cap care nu dispare.
  • Modificări ale funcției intestinului sau vezicii urinare. Constipația, diareea și alte probleme intestinale pot fi un semn al cancerului colorectal. Persoanele cu cancer de vezică urinară și cancer de prostată pot raporta durere în timpul urinării, sânge în urină sau alte modificări ale funcției vezicii urinare.
  • Tuse sau răgușeală. O tuse care nu dispare sau o voce răgușită poate fi un semn de cancer pulmonar, cancer laringelui sau cancer tiroidian.
  • Indigestia. Indigestia sau problemele la înghițire pot fi un semn de cancer de stomac, esofag sau gât.
  • Sângerare. Sângerarea neobișnuită este asociată cu multe tipuri de cancer diferite. Tușirea cu sânge poate semnala cancer pulmonar. Scaunele cu sânge ar putea fi un semn al cancerului de colon sau rectal. Femeile cu cancer de col uterin sau endometrial pot prezenta sângerări vaginale anormale. Sângele în urină ar putea însemna că aveți cancer de vezică urinară sau de rinichi. Secreția de sânge de la mamelonul unei femei ar putea indica cancer de sân.
  • Modificări ale gurii Petele albe din interiorul gurii sau de pe limbă ar putea fi precancere care se pot transforma în cancer oral. Rănile, sângerarea sau amorțeala în gură pot fi, de asemenea, un semn al anumitor tipuri de cancer.
  • Ganglioni limfatici umflați Uneori, ganglionii limfatici măriți pot semnala cancer. Ar trebui să-l cereți medicului dumneavoastră să verifice dacă glanda dumneavoastră rămâne umflată timp de trei până la patru săptămâni.
  • Senzația că ai lipsă de respirație Senzația constantă de lipsă de aer poate fi un semn al anumitor tipuri de cancer.
  • Balonare O senzație constantă inconfortabilă de sațietate care durează zilnic timp de săptămâni, ar putea fi un semn al cancerului ovarian.
  • Anemia Mai multe tipuri de cancer, inclusiv leucemia și limfomul, pot provoca anemie (număr scăzut de celule roșii din sânge). Aceste niveluri anormale apar la analizele de sânge. A avea anemie te poate face să te simți obosit și slăbit.

De cele mai multe ori, aceste simptome nu sunt cauzate de cancer. O tumoare benignă sau o altă problemă poate fi de vină. Dar nu trebuie să ignorați simptomele care sunt persistente, severe sau care nu dispar.

Indicii că boala s-a răspândit

Simptomele pot fi diferite sau mai intense dacă cancerul dumneavoastră a metastazat în alte părți ale corpului.

Iată câteva simptome comune ale cancerului care s-a răspândit:

  • Metastazele osoase Cancerul care s-a extins la oase poate provoca dureri articulare sau fracturi.
  • Metastaze hepatice Dacă boala dumneavoastră v-a invadat ficatul, este posibil să aveți icter și umflare în abdomen.
  • Metastaze ale creierului Când cancerul metastazează la creier, simptomele pot include dureri de cap, dificultăți de vorbire, vedere încețoșată sau amețeli.
  • Metastaza pulmonară Cancerul care s-a răspândit la plămâni poate declanșa dificultăți de respirație sau o tuse persistentă.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel