miercuri, martie 22, 2023

În fiecare an, peste un milion de persoane suferă un atac de cord. Cele mai frecvente simptome, cum ar fi durerea sau presiunea în piept, transpirațiile reci și slăbiciunea, sunt bine cunoscute. Dar există și alte simptome, mai subtile, care indică faptul că sunteți pe cale să aveți un atac de cord.

Dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome, consultați imediat un medic. Tratamentul prompt vă poate salva viața.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă de la OMS: Europa riscă să rămână...

Oboseală

Dr. Stacey E. Rosen, cardiolog la Go Red For Women, spune că acesta este cel mai frecvent simptom (mai ales la femeile care au avut atacuri de cord). „În cei 25 de ani de experiență, am auzit mulți oameni spunând că se simt obosiți și că nu-și pot desfășura activitățile zilnice”, spune ea.

În timpul unui atac de cord, fluxul sanguin este redus, ceea ce face ca mușchii să fie mai încordați și să vă simțiți epuizați, potrivit WebMD.

Nu ezitați să cereți medicului dumneavoastră să efectueze o electrocardiogramă pentru a verifica activitatea inimii dumneavoastră. „Medicii nu solicită întotdeauna un EKG atunci când cineva spune că se simte obosit, dar puteți solicita unul pentru a vă asigura că totul este în regulă”, spune Annapoorna Kini de la Spitalul Mount Sinai.

Te-ar mai interesa: LUMEA MEDICALĂ ÎN ALERTĂ! O ciupercă mortală rezis...

Dureri de spate, de braț sau de piept

Durerea de spate, de piept sau de braț este un simptom adesea tăcut al unui atac de cord. După cum explică MyHeartSister.org: „atunci când celulele musculare încep să ducă lipsă de oxigen, acestea trimit semnale de durere către sistemul nervos. Din cauza proximității nervilor, creierul tău crede că aceste semnale provin de la brațe (sau de la maxilar, umeri, coate, gât sau spate)”.

Te-ar mai interesa: Medic: Senzația care ar putea fi ‘primulR...

Deoarece astfel de dureri nu sunt adesea însoțite de presiune în piept, oamenii le ignoră adesea, spune Dr. Rosen. „Am avut pacienți care au presupus că durerea lor este din cauză că au făcut exerciții fizice, dar nu este cazul”, spune Dr. Rosen. „Dacă nu ați avut dureri înainte, atunci ar trebui să fiți îngrijorat și să consultați un medic.

Dificultăți de respirație

Dacă, de obicei, nu aveți probleme în a urca scările, dar dintr-o dată vă lipsește respirația, este posibil să aveți simptomele unui atac de cord. „Multe femei mi-au spus că se simt obosite, chiar dacă înainte nu se simțeau”, spune Dr. Rosen.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturiste pentru spondiloza ...

Dacă simțiți că vă lipsește respirația imediat după ce vă treziți, ar putea fi, de asemenea, un semn că ceva nu este în regulă. Inima joacă un rol important în transportul oxigenului în organism și în eliminarea dioxidului de carbon din corp, astfel încât fluxul sanguin blocat afectează respirația, potrivit MayoClinic.com.


Arsuri la stomac

Dacă de obicei ți se face rău la stomac după ce mănânci o pizza cu brânză, nu ai de ce să te îngrijorezi, dar dacă nu ți s-a mai întâmplat până acum și te simți brusc rău, sună-ți medicul, pentru că ar putea fi un simptom al unui atac de cord.

Te-ar mai interesa: Cum combatem depresia prin alimentație? Lista alim...

Angina pectorală se datorează unui flux sanguin deficitar, iar acest lucru se întâmplă în timpul unui atac de cord, spune Ryan Madonick.

Stomac deranjat

De multe ori, simptomele unui atac de cord le pot imita pe cele ale unei probleme gastrice, cum ar fi greața, vărsăturile și disconfortul general al stomacului, în special la femei, spune Dr. Rosen.

„Dacă nu te simți bine, sună-ți medicul. Poate fi vorba de mancarea consumata la cina, dar poate fi vorba de un atac de cord catastrofal”, spune ea.

Disconfort la nivelul gâtului, gâtului sau maxilarului

Un disconfort inexplicabil la nivelul gâtului sau al maxilarului poate fi un simptom al unui atac de cord, spune Dr. Kini, așa că ar trebui să consultați imediat un medic. Este deosebit de important ca persoanele cu diabet să fie atente la aceste schimbări, deoarece acestea pot avea, de asemenea, dificultăți în a simți anumite senzații, spune Dr. Rosen.

Este mai puțin probabil ca aceștia să simtă alte simptome mai comune, cum ar fi durerea toracică.

Disconfort general

„Mulți pacienți mi-au spus că simt un disconfort general înainte de a avea un atac de cord. Ei știu că ceva nu este în regulă”, spune Dr. Roten. „Ascultă-ți intuiția. Chiar dacă aveți impresia că exagerați, este mai bine să fiți foarte precaut și să vă sunați medicul.

Dr. Rosen spune că mulți dintre pacienții i-au spus, de asemenea, că se simt mai puțin agili din punct de vedere mental.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private